Fungal Hastalıklar


Creative Commons License

Çalış Ö.

Modern Elma Yetiştiricilği, Prof. Dr. Ali KÜDEN, Editör, Nobel Yayın Dağıtım, İzmir, ss.136-146, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Nobel Yayın Dağıtım
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Sayfa Sayıları: ss.136-146
  • Editörler: Prof. Dr. Ali KÜDEN, Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

etiştiriciliği yapılan elma (Malus domestica), Rosaceae famiyasından, Malus cinsinden bir bitki türüdür. Dünyada tarımı yaygın olarak yapılan bir tür olup üretim bakımından en fazla üretilen üçüncü meyve türüdür. Dünyada toplam meyve üretiminin yaklaşık %12’sini oluşturmaktadır (FAO, 2020). Çin, Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Hindistan elma üretiminde önde gelen ülkelerdendir. 2018 yılındaki verilere göre (FAO, 2020) dünya genelinde yıllık elma üretim miktarı 86.142.197 tondur. Türkiye’de ise bu miktar 2.576.980 ton olup dünya elma üretim miktarı açısından ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Türkiye’de sırasıyla Isparta, Karaman, Niğde, Antalya ve Denizli elma üretiminde başta gelen illerdir. En çok üretimi yapılan elma çeşitleri Starking, Golden, Amasya ve Granny Smith çeşitleridir (TÜİK, 2019).

The cultivated apple plant (Malus domestica) is a deciduous tree in Malus genus and Rosaceae family.The apple is widely grown in the world where approximately 12% of the total fruit production occurred (FAO, 2020). China, European Union, United States, India and Turkey have produced highest 5 ranks among apple producer countries. According to the data in 2018 (FAO, 2020), the annual amount of apple production of worldwide is 86142197 tons. Turkey’s apple production is 2,57698 million tons and it is placed among the top 5 world’a apple producer countries. In Turkey, Isparta, Karaman, Nigde, Antalya and Denizli provinces have highest amount of apple production and the most produced apple varieties are Starking, Golden, Amasya and Granny Smith (TÜİK, 2019).