Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi, cilt.28, sa.2, ss.63-70, 2019 (Scopus)
ÖZET Amaç: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde takip edilen çocukların yatıştaki ve taburculuktaki beslenme durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, AÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine Ekim 2012-Ağustos 2014 tarihleri arasında yatışı yapılan, 1 ay-18 yaş arası, yatış süresi üç günden uzun olan, çalışmaya katılmak için onam alınan toplam 500 hasta dâhil edildi. Hastaların yatış ve taburculuk sırasındaki vücut ağırlığı ve boy ölçüm değerleri kaydedildi. Bulgular: Hastaları Gomez sistemine göre sınıflandırdığımızda yatış antropometrik değerlerine göre; 139 (%27,8) olgu hafif, 80 (%16) olgu orta, 39 (%7,8) olgu ağır derecede malnütrisyonlu olarak değerlendirildi. Waterlow sistemine göre sınıflandırdığımızda ise yatış değerlerine göre; 99 (%19,8) olgu akut, 99 (%19,8) olgu kronik ve 101 (%20,2) olgu akut+kronik malnütrisyonlu olarak değerlendirildi. Olguların vücut ağırlık değişimi incelendiğinde; 183 (%36,6) olgunun ise azalmamış, 317 (%63,4) olgunun vücut ağırlığı azalmış olarak saptandı. Hastaların yatış ve taburculuk arasındaki antropometrik ölçüm değerleri karşılaştırıldı. Taburculukta, Gomez sistemine göre 60 (%12) hastanın nütrisyonel durumunun 1 derece daha kötüye gitmiş olduğu saptandı. Sonuç: Hastaneye değişik nedenlerle yatışı yapılan hastalarda malnütrisyon oranı oldukça yüksek idi. Hastaneye yatışın malnütrisyonu düzeltmeyip ağırlaştırdığı saptandı.
ABSTRACT
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the nutritional status of children at hospital admission and again at hospital discharge, to investigate the effects of hospitalization on the weight loss of children. Material and Methods: 500 inpatients in Medical Faculty of Akdeniz Pediatric Clinic between October 2012-August 2014, aged between 1 month-18 years, whose length of stay in hospital more than 3 days were included to our study. The anthropometric measurements and malnutrition levels of patients were evaluated at admission and discharge. Results: According to Gomez classification, at the time of admission, 139 (27.8%) of the cases had mild, 80 (16%) had moderate, 39 (7.8%) had severe malnutrition. According to Waterlow classification 19,8% (n=99) was defined as acute malnutrition, 19.8% (n=99) as chronic and 20.2% (n=101) as acute-chronic malnutrition. During hospitalization, 183 (36.6%) of the cases didn't lose weight and 317 (63.4%) lost weight. According to Gomez classification 60 (%12) of the cases' nutritional status got worse at the time of discharge. Conclusion: The rate of malnutrition is substantially high in patients hospitalized because of different reasons. The hospitalization was found to aggravate malnutrition instead of making better it