KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, cilt.27, sa.1, ss.183-193, 2024 (ESCI)
Anadolu adaçayı (Salvia fruticosa MILL.) gıda, kozmetik ilaç gibi birçok
sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye doğal florasında
yayılış gösteren bu türün ticari değeri, diğer Salvia türlerine göre oldukça
yüksektir. Ticarete konu olan ürünün büyük çoğunluğu doğadan
toplanmakta ve standart bir özelliğe sahip değildir. Doğadan toplanan
türlerde verim ve kaliteyi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
Standart özelliklere sahip bir ürünün elde edilmesi ıslah çalışmaları ile
mümkündür. Bu çalışma, klonal olarak geliştirilen 6 adet C-klonu ile 1
doğal populasyonun verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. C-klonlarında 2 yıl üst üste bitki boyu, dal sayısı, taze
herba ve yaprak verimi, kuru herba ve yaprak verimi gibi verim kriterleri
yanında uçucu yağ oranı ve bileşenleri belirlenmiştir. Uçucu yağ oranları,
hidrodistilasyon yöntemiyle klevenger düzeneğinde belirlenmiştir.
Uçucu yağların bileşen oranları ise GC-MS/FID cihazı ile kapiler kolon
kullanılarak analiz edilmiştir. İki yıllık değerlendirmede, ilk yıl klonlar
arasında verim kriterleri açısından bir farklılık görülmezken ikinci yıl
farklılık görülmüştür. Kuru herba verimi 1100.00-4280.00 g bitki-1
arasında değişim gösterirken kuru yaprak verimi 123.33-576.67 g bitki-1
arasında değişim göstermiştir. Uçucu yağ oranı %2.00-2.33 arasında
tespit edilmiştir. Analizler sonucunda, 1,8 cineol, camphor, β-pinene ve
β-caryophyllene uçucu yağda bulunan ana bileşenler olarak
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, geliştirilmiş Anadolu adaçayı
klonlarının verim ve kalite özellikleri bakımından öne çıkan iki genotip
(Fk2-9 ve Fk4-9) ticari çeşit olarak önerilmiştir.