Denetmenlerin Karşılaştıkları Sorun Durumlarına İlişkin Çözümlemelerinin Etik Türleri Açısından Değerlendirilmesi


SABANCI A., Özyıldırım G., Engür A.

Eğitime Dönüş, Doç. Dr. Emine BABAOĞLAN Yard. Doç. Dr. Erkan KIRAL Dr. Adem ÇİLEK, Editör, Eyuder Yayınları, Ankara, ss.35-53, 2016

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2016
  • Yayınevi: Eyuder Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.35-53
  • Editörler: Doç. Dr. Emine BABAOĞLAN Yard. Doç. Dr. Erkan KIRAL Dr. Adem ÇİLEK, Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmada denetmenlerin karşılaştıkları sorun durumlarına ilişkin çözümlemelerinin etik türleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yönteminde bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Antalya il merkezinde görev yapmakta olan maarif müfettişleri çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen senaryolar kullanılmıştır. Veriler, senaryolar yoluyla yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Veriler nitel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Müfettişlerin senaryolardaki etiğe ilişkin durumlara yönelik değerlendirmelerinden bakış açılarının kapsam, içerik derinliği bakımından hem kural koyucu ve eylemlere yol gösterici nitelikte ölçütler (ilkeler) içerdiği (normatif etik), hem de kişisel, sosyal, kültürel ve hukuki boyutlarda ikincil ve daha da derinlikli analizler yapabilen bir çerçeveye (meta-etik düzeyinde) sahip oldukları anlaşılmaktadır. Müfettişler hem öğretimsel hem de yönetsel konulara hakim olma özelliğine sahip seçkin bir grup olarak değerlendirilebilir. Bu bakımdan müfettişlerde hem normatif etik hem de meta-etik yaklaşımlarının gerektirdiği tutarlı, kapsamlı ve derinlikli yüksek düzeyde düşünce ve uygulama yeterliliklerinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışma, Türk eğitim sisteminin denetimine ilişkin gerek mevcut denetim modelinin geliştirilmesi gerekse farklı modellerin tasarlanması aşamasında mevcut denetim modelinin tecrübelerinden yararlanılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Eğitim Denetimi, Denetim Etiği, Denetimde Etik.

The purpose of this study was to evaluate the ways the supervisors analyse the issues they encounter during supervision processes in terms of ethics. The study was designed as a case study in qualitative research method. Four of the education supervisors working in the province of Antalya constitued the working group. The data were collected using a semistructured interview form based on scenarios about supervision developed by the researchers. The participants were interviewed face-to-face and the interviews were tape-recorded. The data were analyzed and evaluated using qualitative analysis techniques. According to the data, It was understood that the way the supervisors aveluate the ethical issues included prescriptive and directive (at normative ethics level) principles, as well as secondary and more deep analysis in personal, social, cultural and legal dimensions (at meta-ethical level). Supervisors can be seen as an elite group having a good command of both instructional and managerial issues. In this respect, it was understood that inspectors had consistent, comprehensive and high level thinking skills and practice competencies required for both normative and meta-ethical approaches. This study suggests that the existing supervision model should be utilized both in the process of reforming the existing model and/or designing different models.