Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Alternatif Bir Tür: Doktor Balığı (Garra rufa)


AYDIN B., AKHAN S.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, cilt.51, sa.2, ss.199-206, 2020 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu derleme çalışmasında, son yıllarda ihtiyoterapi ve balık SPA merkezlerindeki yoğun kullanımı nedeni ile önemi artan doktor balığının (Garra rufa) dağılımı, biyolojisi, beslenmesi, yetiştiricilik çalışmaları ve ticari önemi üzerine durulmuştur. İhtiyoterapi amaçlı ilk defa 1989 yılında kullanılmaya başlanan doktor balığı günümüzde tüm dünyada büyük ilgi gören balık masajı ve pedikür amaçlı olarak SPA merkezlerinde kullanılmaktadır. Doktor balığına olan ilginin artması nedeni ile bu türe olan talebin yetiştiricilik yoluyla sağlanması, doğal balık stoklarının korunması açısından oldukça önemlidir. Doktor balığının dağılımı, biyolojisi ve genetiği hakkında çeşitli çalışmalar bulunmasına karşın, yetiştiriciliği ile ilgili yapılan araştırmalar çok az sayıda olup bu çalışmalar; termal tolerans aralığı, besleme sıklığının büyüme üzerine etkisi, hormon uygulaması ve larval besleme üzerinedir. Ülkemizde ve dünyada doktor balığına olan talep hızla artmaktadır ve artan bu talep ithalat yoluyla veya doğal stoklardan karşılanmaktadır. Bu nedenle doktor balığının yetiştiriciliğinin ülkemizde ivedilikle başlaması elzemdir. Bu kapsamda araştırmacıların ve üreticilerin bu türün yetiştiriciliği üzerine yoğunlaşması önemli fırsatlar sunacaktır.

In this review, the distribution, biology, feeding, breeding potential and commercial importance of doctor fish (Garra rufa), which have increased in importance in recent years due to the intensive use of ichthyotherapy and fish SPA centers, have been emphasized. The doctor fish, which was first used in 1989 for ichthyotherapy purposes, is used in fish SPA centers for fish massage and pedicure purposes, which are of great interest all over the world today. Due to the increased interest and demand for doctor fish for the purpose of ichthyotherapy and fish massage in the health and tourism sector, cultivation of this species is very important in terms of ensuring the demand through aquaculture and preserving natural fish stocks. Although there are various studies on the distribution, biology and genetics of the doctor fish, it has been observed that there are not enough studies and resources about its breeding. The researches about the culture of doctor fish are very few and these studies are on its thermal tolerance range, the effect of feeding frequency on growth, hormone application and larval feeding. The demand for doctor fish is rapidly increasing in our country and in the world, and this increasing demand is met by import or from natural stocks. For this reason, it is essential that the breeding of doctor fish begins immediately in our country.