Memede pilonidal sinüs; Vaka Takdimi


VURAL V., DOĞRU V., TÜRKOĞLU M. A.

13. Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi, Antalya, Türkiye, 21 Ekim 2015 - 25 Ocak 2016, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş
Pilonidal sinüs sık rastlanılan en çok natal kleft olarak bilinen sakrakoksigeal bölgede görülen benign bir hastalıktır. Literatürde seyrek de olsa umblikus, aksilla ve interdijital bölgede atipik yerleşimleri bildirilmiştir. Etiyolojisinden çoğunlukla dökülmüş köksüz kıllar sorumlu tutulmaktadır. Kuaförlerdeki artmış görülme sıklığı da bu durumun doğal bir sonucudur. Atipik yerleşimleri arasında meme en nadir bölgelerden biridir. Meme başı ve intramammaryan yerleşime rastlanılabildiği gibi yine bir kuaförde periareolar alanda da görülebildiği bildirilmiştir. 

Vaka Takdimi
23 yaşında kadın hasta sağ meme inframammaryan çizgi medialinden intramammaryan sulkusa uzanan 4 cm çizgi şeklinde ağrılı şişlik ve akıntı yakınması ile genel cerrahi polikliniğine başvurdu. Yapılan muayenede pilonidal sinüs absesi olduğu görüldü. Meme USG'de ek bir patolojiye rastlanmadı. Hastaya lokal anestezi altında fusiform cilt çıkartılarak eksizyon yapıldı. Cilt inframammaryan çizgi trasesi yeniden oluşturalacak şekilde subkutiküler sütürler ile primer kapatıldı. Piyesin patolojik incelemesi pilonidal sinüs ile uyumlu bildirildi. Takiplerinde sorun yaşanmadı. 

Sonuç
Memede pilonidal sinüs az rastlanılan meme başı, periareolar bölge, intramammaryan sulkus ve inframamaryan katlantı çizgisini tutabilen bir hastalıktır. Inframamaryan katlantı çizgisini tutan lezyonlarda vücudun kendi çizgisel hatlarının dışına çıkmayan eksizyon ile primer onarım tedavisi yeterli gelmektedir. Lezyonun ihmal edilmesi ve enfekte olarak geniş bir alanı etkilemesi halinde meme estetiği için bir tehdit oluşturabilir ve meme absesi ile karışabilir.