Lykia’da Yürütülen Antik Yol Araştırmaları ve Bölgenin Tarihi Coğrafyasına Katkıları


Creative Commons License

Onur F.

Antalya Müzesi 100 Yaşında. Antalya’nın Arkeolojik Mirası, Demirel Mustafa; Arslan,Murat; Atalay,Süleyman; Orhan,Uğurcan, Editör, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara, ss.498-523, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.498-523
  • Editörler: Demirel Mustafa; Arslan,Murat; Atalay,Süleyman; Orhan,Uğurcan, Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

2005 yılından itibaren tarafımızdan Lykia’da sürdürülmekte olan antik yol araştırmaları, sadece bölgedeki yollar hakkındaki bilgilerimize değil, bölgenin tarihi coğrafyasına da pek çok yönden katkıda bulunmuştur. Bu yazıda bu katkıların bazıları derlenmiş ve yeni yorumlarla birlikte sunulmuştur. Batıdan doğuya doğru bir anlatımla sunulan yazıda, Oktapolis Bölgesi, Fethiye Çevresi, Ksanthos Vadisi, Mylias ve Kabalia, Arykandos ve Alakır Vadileri, Patara – Phaselis arası kıyı hattı, son olarak da Termessos ve Pamphylia sınırları hakkında elde edilen bazı yeni sonuçlar bir araya getirilmiştir. Bu sonuçlar genel olarak kentsel bağımsızlık ve dönemsel kent teritoryumları çerçevesinde değerlendirilmiş ve Erken İmparatorluk Dönemi Lykia’sının coğrafik bir resmi çizilmeye çalışılmıştır. Bu sonuçlar içerisinde göze çarpan hususlar arasında, MS II yüzyıl ve sonrasına ait olan bazı yazıtların kentsel bağımsızlıkların ya da kentsel teritoryumların değiştiğine işaret etmesi önemli görünmektedir.

The field survey work on the ancient roads that has been conducted in Lycia since 2005 has contributed not only to our knowledge of the roads of the region, but also to many aspects of the historical geography of Lycia. In this paper, some of these contributions have been compiled and presented with new points of views. In a presentation from west to east, the paper draws together some results achieved about the region of Octapolis, the vicinity of Fethiye, the Valley of Xanthus, Mylias and Kabalia, the valleys of Arycandus and Alakır, the coastline between Patara and Phaselis, and finally, the borders against Termessus and Pamphylia. These results are usually evaluated within the framework of the political status and the territories of the cities, and the attempt has been made to draw a geographical picture of Lycia in the Early Imperial Period. That some of the inscriptions dating from the IInd-IIIrd c. A.D. point to changes in status and territorial changes in later periods seem to be one of the remarkable contributions from these results of this research.