2 nd International Conference on Engineering, Natural and Social Sciences, Konya, Türkiye, 4 - 06 Nisan 2023, ss.142
Evcilleştirilmiş ipekböceği, Bombyx mori L., binlerce
yıldır ipek üretimine büyük katkı sağlayan ekonomik açıdan en önemli
böceklerden birisidir. İpekböceği’nin temel özelliklerinden biri tek tip bir
besin kaynağıyla beslenmeyi tercih etmesidir. Taze dut yaprakları ipekböceği
larvalarının tek doğal besin kaynağıdır. Dut yapraklarının tüm yıl boyunca
bulunmaması ipekböceği yetiştiriciliğini ve koza üretimini ciddi şekilde
sınırladığından, ipekböceği larvalarının yapay bir yemle beslenmesi hep gündemde
olmuştur. İpekböceklerinin tüm larva döneminde yapay yemlerle
beslenmesi ilk kez 1960 yılında başarılmıştır. Ancak ipekböceği larvaları bu
yapay yemlerle beslendiğinde larvaların büyüme ve gelişmesi gerilemiş, küçük
kozalar üretmişlerdir. Daha sonraki yıllarda pek çok gelişmenin ardından
özellikle Japonya'da genç ipekböceği larvalarının 1. ve 3. yaş dönemleri
arasında yapay yemle beslenmesi yaygınlaşmıştır. Günümüz ipekböceği
yetiştiriciliğinde yapay yemlerin maliyetleri nedeniyle tüm larva dönemleri
boyunca kullanılamayacağı genel olarak kabul edilmiştir. Bu derlemede,
ipekböceği yetiştiriciliğinde yapay yem karışımlarının temel bileşenleri, formülasyonları ve hazırlanması ile ilgili
ayrıntılara yer verilmiş, ayrıca bu konudaki güncel bilimsel çalışmalar da
özetlenmiştir.