NEKROPOL VE PEYZAJ UYGULAMALAR, YAKLAŞIMLAR VE ÖNERİLER, Şahin M., Özkılınç G., Özbey A.S., Editör, Nilüfer Yayıncılık, Bursa, ss.125-135, 2019
Antik Çağ kültürlerinin yaşam pratiğinin çok önemli bir parçası olan ölümün arkeoloji biliminin kabuğundan çıkarılarak çağdaş müzecilik anlayışıyla görselleştirilmesi cazibeli olduğu kadar sorunlu ve hassas bir konudur. Bu bildiride ölüm ve öte dünya kavramları Arkeoloji disiplinin yanı sıra Eski Çağ Tarihçiliği ve Sosyal Antropoloji’nin alanlarını da kullanarak maddi kültürün yanı sıra insan odaklı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Özet olarak insanlık kadar eski öte dünya kavramının görselleştirilmesini kolaylaştıracak temel Antik Çağ düşünce modelleri ve uygulamaları tanıtılmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölümsüzlük, Öte Dünya, Antik Çağ, Müzecilik.
In ancient cultures, death was one of the most important practices of daily life. Although it is interesting to visualize and bring the phenomenon of death out of its scientific shell and into contemporary museology, it is a problematic and sensitive topic. In this paper, the concept of death and after life is not only introduced in the discipline of Archaeology but also ancient history and social anthropology based approaches are used as well. The subject matter is discussed with a human centric point of view. As a summary, the aim of this paper is to introduce the concept of afterlife, which is as old as humanity, with the hope of enabling the visiualisation of the basic ancient theoretical modellings and practices.
Keywords: Death, Immortality, Afterlife, Ancient History, Museology.