Sağ Orta Lob Sendromunda Bronkoskopi Yapalım Mı?


Kazlı T., Yılmaz Durmuş S., Başaran A., Başaran A. E., Bingöl A.

Türk Toraks Derneği 23. Yıllık Kongresi, Antalya, Türkiye, 15 - 18 Ekim 2020, ss.223

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.223
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SAĞ ORTA LOB SENDROMUNDA BRONKOSKOPI YAPALIM MI?

GİRİŞ VE AMAÇ: Sağ orta lob sendromu, sağ akciğer orta lobunun kronik veya tekrarlayan atelektazileri ile karakterize bir tablodur. Fleksible Bronkoskopi ve bronkoalveolar lavaj gibi yöntemleri içeren erken tedavi uygulamalarının bronşiektazi riskini azaltmakta olduğu, bronşiektazi geliştikten sonra klinik ve radyolojik sonuçların daha kötü olacağı çalışmalarla gösterilmiştir. Fleksible Fiberoptik Bronkoskopi(FFB) epiglotisten uç bronşiollere kadar olan hava yollarının görülmesine, örnek alınmasına ve ilaç uygulanmasına olanak sağlayan güvenli ve tekrarlanabilir bir tanı yöntemidir.

YÖNTEM: Çalışmamızda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalında, Ekim 2015-Aralık 2020 yılları arasında çocuk bronkoskopi ünitesinde Sağ Orta Lob Sendromu nedeniyle genel anestezi eşliğinde yapılan 34 FFB işleminin sonuçları retrospektif olarak incelendi.

BULGULAR: Sağ Orta Lob Sendromu nedeniyle bronkoskopisi yapılan 34 olgu incelendiğinde olguların 12(% 38)’si erkek, 21(%62)’i kızdı,2 kız 1 erkek olguya 2. kez bronkoskopi yapılmıştı. Yaş ortalamaları 9,00 ± 3,95 yıl idi. Olguların perioperatif bronkoskopi bulguları değerlendirildiğinde; 14 (%41)’ü pürülan sekresyon, 10 (%29)’u mukus tıkacı, 7(%20)’si bronş duvarında kronik inflamatuar değişiklikler iken, 6 (%17)’sı ise konjenital anomaliler (bronşiyal fistül, bronşiyal web, trakeosel, bronkomalazi, trakeomalazi vs) idi. İncelenen bronkoalveoler lavaj (BAL) kültürlerinde 16 (%47) hastada üreme olmazken, üreme saptanan olgularda en sık izole edilen etken 9 (%26) Heamophilus Influenza idi. BAL sitolojisinde 27 (%79) hastada lökositoz, 7 (%20)’sinde lenfositoz, 2 (%6)’sinde hafif eosinofili görüldü. Solunum fonksiyon testlerinde 8 (%23) hastada restriktif,6 (%17) hastada obstruktif, 4 (%12)’ünde mikst tipte solunum bozukluğu saptandı. IgE bakılan hastaların 22 (%62)’sinde IgE yüksekliği saptanırken hastaların hiçbirinde hümoral immün yetmezlik bulunmadı. Hastalarımızın 29 (%85)’unda astım, 21 (%61)’inde sinüzit, 23 (%67)’ünde alerjik rinit,22 (%65) ’sinde ise hem astım hem de alerjik rinit mevcuttu.

TARTIŞMA VE SONUÇ:Sağ Orta Lob Sendromu sıklıkla (%85) astıma eşlik eden bir patolojidir. Klinik olarak persistan solunum semptomları olan hastalarda tanı ve tedaviye yol göstermesi açısından FFB yapılması fayda sağlayacaktır.

Anahtar kelimeler: çocuk,bronkoskopi,sağ orta lob