1.ULUSLARARASI AKDENİZ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE İNOVASYON KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 4 - 05 Aralık 2021, ss.21-24, (Özet Bildiri)
LYKİA BÖLGESİ MİMARİ BEZEMELERİNE GENEL BAKIŞ
Hülya KÖKMEN-SEYİRCİ
Akdeniz Üniversitesi, Manavgat Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü, hulyakokmen@akdeniz.edu.tr
Lykia mimari bezemelerinin tarihi Ksanthos Batı Agora’da gerçekleştirilmiş olan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari kalıntılarla Klasik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Bölgede yapılan araştırmalar ve gözlemler Hellenistik Dönem’de imar faaliyetlerinin devam ettiğini ve özellikle İmparatorluk Dönemi ile birlikte bezekli yapıların sayısal olarak arttığını açıkça göstermektedir. MS 141 yılında Lykia Bölgesi’nde meydana gelen depremde kentlerdeki tüm mimari yapılar yıkıcı ölçüde zarar görmüş olup yenilenme, onarım ve imar faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Lykia kentlerinde yer alan yapıların bir bölümü ise Rhodiapolisli hayırsever Opramoas tarafından maddi yardımlar yapılarak onartılmıştır. Roma Dönemi’nde artan imar faaliyetlerine karşın günümüze ulaşan Lykia Bölgesi kentlerindeki yapıların çok azının tam olarak tarihlendirildikleri görülmektedir. Bu noktada kentlerde yer alan yapıların mimari blokları üzerinde yer alan tekil, dekoratif motiflerin, taş ustalarının/atölyelerin işçiliklerinin incelenmesi, yapılar üzerindeki aynı mimari bezemelerin birbirleri ile stil kritik açısından karşılaştırılması hem yapıların tarihlendirilmesine yardımcı olmakta hem de mimari bezemelerin özelliklerinden yola çıkılarak yabancı ve yerel atölyelerin belirlenmesi ve birbirleri ile olan ilişkilerinin tespitine de katkı sağlamaktadır.
20. yüzyılda Lykia kentleri mimari bezemeleri üzerine yapılan araştırmalar genellikle tekil mimari öğeler ve bezemeler üzerine yoğunlaşmakta ve kısıtlı sayıda olmakla birlikte 21. yüzyılın başından itibaren bu konudaki çalışmalar artmaya başlanmıştır. Ksanthos, Rhodiapolis ve Patara Antik Kentlerinde yer alan tüm yapıların mimari bezemelerinin incelenmesi sonucunda hem bu kentlerde yer alan yapıların tarihlendirilmeleri hem de bölgede faaliyet göstermiş olan atölyelerin tespiti kolaylaşmıştır. Bu çalışmada bu üç kent ve bunların dışında yer alan kentlerdeki yapılara ait mimari bezemeler üzerine yapılan gözlemler yansıtılacak ayrıca daha önce yapılmış olan çalışmalar da irdelenerek Lykia mimari bezemelerinin kendine has genel özellikleri bir özet şeklinde sunulmaya çalışılacaktır.
OVERVIEW OF ARCHITECTURAL DECORATIONS OF THE LYCIA REGION
Hülya KÖKMEN-SEYİRCİ
Akdeniz University, Faculty of Tourism, Department of Tourism Guide, Manavgat/Antalya
hulyakokmen@akdeniz.edu.tr
The history of Lycian architectural decorations dates to the Classical Period with the architectural remains unearthed during excavations in the West Agora of Xanthos. Research and observations made in the region clearly show that the construction activities continued in the Hellenistic Period and the number of decorated structures increased especially with the Roman Imperial Period. Renewal, repair, and reconstruction activities were carried out due to the devastating damage to all architectural structures in the cities in the earthquake that occurred in the Lycian Region in 141 AD. Some of the structures in the cities of Lycia were repaired by the philanthropist Opramoas from Rhodiapolis with financial aid. Despite the increasing development activities in the Roman Imperial Period, it is seen that very few of the structures in the cities of the Lycian Region that have survived to the present day can be dated exactly. At this point, examining the singular, decorative motifs on the architectural blocks of the buildings in the cities, the workmanship of the stone workshops and the comparison of the same architectural decorations on the buildings with each other through stylistic analysis both helps to date the buildings and to identify foreign and local workshops based on the characteristics of the architectural decorations and it also contributes to the identification and determination of their relations with each other.
Although the research on the architectural decorations of Lycian cities in the 20th century generally focused on individual architectural elements and decorations and were limited in number, studies on this subject started to increase from the beginning of the 21st century. By examining the architectural decorations of all the buildings in the ancient cities of Xanthus, Rhodiapolis and Patara, it has become easier to date the structures in these cities and to identify the workshops operating in the region. In this study, the observations made on the architectural decorations of these three cities and the structures in the cities outside of them will be reflected, and also the previous studies will be examined and the general characteristics of the Lycian architectural decorations will be presented as a summary.