6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre Limited Şirketlerde Esas Sermaye Payının Devri, Devrin Sonuçları ve Devre İlişkin Önemli Hususlar


Bora Çınar S.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, sa.7, ss.75-93, 2013 (Hakemsiz Dergi)

Özet

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte, birçok alanda olduğu gibi limited şirketler açısından da kapsamlı değişiklikler söz konusu olmuştur. Limited şirket alanında gerçekleşen en esaslı değişikliklerden biri ise esas sermaye payının devrine ilişkin düzenlemelerdir.

Bu çalışmada yeni kanuna göre limited şirketlerde esas sermaye payının devri, iradi devirleri kapsayacak şekilde ele alınmış ve yeri geldikçe eski kanun hükümleri ile karşılaştırmaya gidilmiştir. Esas sermaye payının devrinin devralan ve devreden açısından hukuki sonuçları üzerinde de durulmuş ve son olarak esas sermaye payının devrine ilişkin olarak önemli olabilecek hususlara değinilmiştir.

Along with the entry into force of The Turkish Commercial Code No: 6102, as in many areas, in terms of the limited liability company has been extensive changes. One of the most profound changes taking place in the area of the limited liability company has been regulations concerning the transfer of the main capital share.

In this study, according to the new law, the transfer of the main capital share of a limited liability company, by covering voluntary transfers, was handled and when necessary, has been compared with the old  law. In terms of the transferor and the transferee, legal consequences of the transfer of the main capital share was emphasized , and finally  important issues about the transfer of the main capital shares  were mentioned.