Burun tabanını etkileyen geniş periapikal lezyonun cerrahi olmayan tedavisi: bir olgu sunumu


Creative Commons License

Başoğlu A., Er K., Çakmak Y. E.

15. Uluslararası Türk Endodonti Derneği Kongresi, Bursa, Türkiye, 8 Haziran - 10 Ağustos 2023, ss.163-164

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.163-164
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Kök kanal sistemi ile ilişkili periapikal lezyonlar Endodonti kliniğinde sıklıkla rastlanan bir durumdur. Periapikal lezyonun boyutu ise çevre anatomik yapılar ile ilgili dişin ilişkisini belirler. Bu vakada burun tabanında perforasyon oluşumuna sebep olacak büyüklükte bir periapikal lezyonun tedavisi amaçlı üst çene santral keser dişlere uygulanan multidisipliner yaklaşımdan bahsedilmektedir.

Olgu: On yedi yaşındaki kadın hasta, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’na dental rahatsızlıklar ve burun bölgesinde ağrı sebebiyle başvurmuştur. Hastadan alınan anamnezde hastanın herhangi bir sistemik hastalığının olmadığı öğrenilmiştir. Alınan radyografilerde #11 dişte yetersiz kanal tedavisi, #11 ve #21 dişlerde apikal bölgede lokalize kist benzeri lezyon görülmüştür. CBCT görüntüsü incelendiğinde #11 dişte rezorpsiyona bağlı olarak bukkal kortekste, #21 dişte ise hem bukkal kortekste hem de burun tabanında perforasyon izlenmiştir. Hastadan aydınlatılmış onam alınarak kök kanal tedavisine başlanmıştır. #11 dişe iki seans retreatment tedavisi uygulanmıştır. İlk seans mevcut kanal dolgusu sökülmüş ve ilk seans sonunda ilgili dişe kalsiyum hidroksit yerleştirilmiş, kavite geçici olarak kapatılmıştır. #21 dişte ise 5 seans boyunca drenaj kesilmediği için %2 klorheksidin solüsyon ile pansuman yapılmış 5. seansın sonunda akıntının kesildiğine emin olduktan sonra kalsiyum hidroksit yerleştirilmiş ve 6. seansta kanal tedavisi tamamlanmıştır. Her iki dişte de kök kanal dolumu soğuk lateral kompaksiyon yöntemi ile tamamlanmıştır. Tüm bu işlemler sonrasında dişlerin estetik üst restorasyonları tamamlanmıştır.

Bulgular: Üç ay sonra kontrol seansında hastanın şikâyetlerinin geçtiği ve lezyon sınırlarının düzensizleştiği, kemik apozisyonunun başladığı görülmüştür. 20. Ay kontrol seansında ise lezyonun tamamen iyileştiği gözlenmiştir. Hastamıza yapılan klinik ve radyolojik kontrollerde herhangi bir problem ile karşılaşılmamıştır. Hastanın takibi devam etmektedir.  

Sonuç: Periapikal enflamatuar lezyonlar, kemikte meydana getirdiği yıkım miktarına bağlı olarak komşu anatomik yapılar ile ilişkiye geçebilecek boyutlara ulaşabilmektedir Bu lezyonların cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavileri mümkündür.

Anahtar Kelimeler: Lezyon, Kök kanal tedavisi, Nazal taban perforasyonu