Farklı Dozlarda UV-B Işın Uygulamalarının Brokkolide Bitki Gelişimi ve Baş Kalitesi Üzerine Etkileri


DOĞAN A., TOPÇU Y., Kasımoğlu Z., ŞAHİN NADEEM H., POLAT E., ERKAN M.

VII.Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 25 - 29 Ağustos 2015, cilt.1, ss.53

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.53
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada yetiştiricilik sırasında farkı dozlarda UV-B ışın uygulamasının brokkolilerde bitki gelişimi, verimi ve baş kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla brokkoliler cam serada topraksız kültürde yetiştirilmiş ve bitkilere yetiştiricilik sırasında 3 farklı dozda (2.2, 8.8 ve 16.4 kJ/m2) UV-B ışın uygulamaları yapılmıştır. Yetiştiricilik sırasında artan dozlarda UV-B ışın uygulaması ile birlikte bitki boyu ve yapraktaki klorofil miktarı azalmış buna karşılık gövde çapı ve yaprak kalınlığı ise artış göstermiştir. Yapılan UV-B ışın uygulamaları arasında en düşük verim, 16.4 kJ/m2 UV-B uygulaması yapılan bitkilerde tespit edilirken diğer UV-B ışın uygulamaları arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır. Hasat edilen başlarda suda çözünebilir kuru madde, toplam kuru madde, karotenoid, klorofil a ve klorofil b miktarı UV-B ışın dozunun artışına paralel olarak azalmıştır. Diğer yandan, hasat edilen başlarda toplam fenolik madde, toplam flavonoid, askorbik asit ve antioksidant aktivite miktarları ise UV-B ışın dozunun artması ile artış göstermiştir. Çalışmada ayrıca, sinigrin miktarı UV-B ışın dozu ile artarken, glukosinolat miktarı bakımından UV-B ışın dozları arasında istatistiksel olarak bir farklılık bulunmamıştır.

 

Anahtar kelimeler: Brokkoli, UV-B, bitki gelişimi, hasat kalitesi, antioksidan