Su Öğelerinin Ekolojik Tasarımında Derinlik Faktörü, Antalya Kenti Örneği. (Depth Factor in Ecological Design of Water Features, Case of Antalya City).


ŞAVKLI F., YILMAZ T., ARUN Ö.

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.53-56, 2014 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2014
  • Dergi Adı: Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus
  • Sayfa Sayıları: ss.53-56
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

 Evrensel bir peyzaj bileşeni olan su, bulunduğu her ortama hayat vermektedir. İnsanlar suya, hayatlarını devam ettirmek için olduğu kadar, ulaşım ve rekreasyon gibi diğer ihtiyaçları için de ihtiyaç duymaktadırlar. Su tarih boyunca peyzajda kültüre, iklime vb. birçok faktöre göre değişen hareketli ya da durgun şekillerde kullanılmıştır. Su, kentsel açık ve yeşil alanlarda estetik ve işlevsel özellikleri ile ön plana çıkan bir peyzaj öğedir. Odak noktası olma, rekreasyon, sirkülasyon kontrolü, görüntü perdeleme, ses perdeleme, serinletme vb. gibi çeşitli fonksiyonel özellikleri ile tasarımda kullanılmaktadır. Bununla beraber birçok insan için su yeşil alanlardaki en çekici ve estetik öğedir. Peyzaj tasarımının önemli öğelerinden biri olan su, tasarımlarda her zaman memnuniyetle karşılanmaktadır. Su, kentsel yeşil alanlarda peyzajın neredeyse ayrılmaz bir unsuru olarak kullanılmaktadır. Su kaynaklarının giderek azaldığı ülkemizde rekreasyon alanlarındaki suyun verimli kullanımı, üzerinde çalışılması gereken bir tasarım konusudur. Özellikle Antalya gibi sıcak ve nemli iklime sahip kentlerde suyun etkin kullanılması önemli bir konudur. Ayrıca küresel su kullanımı, nüfus, ekonomik büyüme, yaşam tarzlarındaki değişiklikler, teknolojideki gelişim vb. gibi faktörlere bağlı olarak artmaktadır. 

Bu çalışmada Antalya kent merkezinde yer alan parklardaki su öğeleri tespit edilmiş, su öğelerinin derinlikleri ve buna bağlı olarak kullanılan su miktarı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda ise su tasarrufuna yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. 

 

 Water is a universal landscape component and creates life in everywhere. People need water not only for surviving their lives but for some other needs such as transportation and recreation. Water in the landscape was used as still or moving water in history depending on several factors such as culture and climate. Water is a landscape element which comes into prominence with aesthetic and functional characteristics. It is used in design with several functional characteristics such as being focal point, recreation, circulation control, view control, voice control, cooling etc. Otherwise according to most of the people water is the most charming and aesthetics element in green spaces. Water that is one of the most important elements of landscape design is always welcomed. It is used in urban green spaces as an indispensable part of landscapes. In Turkey, where water resources are getting scarce, productive use of water in recreational areas is an important design topic which should be studied. Especially, it is an important issue that the efficient use of water in cities which have hot and humid climate such as Antalya. On the other hand, amount of water use increase depending on factors such as population, economic growth, changes in lifestyles, development of technology etc. 

In this study, water features which are located in parks in the city center of Antalya are examined, total amount of water use in parallel with depths of water features are determined. At the end of the study, several suggestions are given about water saving.