Türk Endodonti Derneği 9. Uluslararası Sempozyumu, Mardin, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.232-233
Amaç: Kök kırıkları pulpa, dentin ve sementi içeren kompleks kırıklardır. Genellikle maksiller ön bölgede görülen horizontal kök kırıklarında, sert doku, bağ dokusu ve granülasyon dokusu ile iyileşme gözlenmektedir. Bu kırıklar apikal, orta ve koronal olmak üzere 3 sınıfta incelenir ve sıklıkla orta üçlüde gözlenirler. Tedavi seçenekleri arasında, endodontik, cerrahi, periodontal tedaviler ve bunların kombinasyonları olan multidisipliner tedaviler bulunmaktadır.
Olgu: 36 yaşındaki erkek bir hasta sağ alt çene bölgesinde ağrı şikâyeti ile kliniğimize başvurmuştur. Ağız içi muayenesinde, sağ üst santral kesici diş apikal bölgesinde fistül saptanmıştır. Alınan radyografide bu dişte, kök kırığı ve eksik kök kanal dolgusu, sol üst çene santral orta kesici keser dişte de periapikal lezyon ve eksik kök kanal dolgusu saptanmıştır. Hastadan alınan anamnezde, 20 yıl önce bu bölgeye travma aldığından ve 1 gün sonra gittiği diş hekiminin radyografide görülen tedavileri uyguladığındanı anlatmıştırsöz etmiştir. İlk seansta üst çene ön bölgedeki diğer dişlere yapılan vitalite testinde; sağ-sol lateral kesici ve kanin dişlerin vital olduğu saptanmıştır. Sonrasında Daha sonra, sağ ve sol üst orta çene santral keserici dişlerin kanal dolguları uzaklaştırılmış ve 2 hafta kalsiyum hidroksit ile bekletilmiştir. İkinci seansta, çalışma boyutları tekrar belirlendikten sonra, kök kanalları lateral kondensasyon yöntemi ile doldurulmuştur.
Bulgular: Tedavi sonrasında Sonrasında yapılan kontrollerde hastanın tüm şikayetlerinin ortadan kalktığı gözlenmişve ilgili dişlerde herhangi bir patoloji ile karşılaşılmamıştır.
Sonuç: Bu vakada, hastanın doğru tedaviye erken ulaşamaması ve sonrasında yapılan eksik endodontik tedaviler dişlerdeki problemleri arttırmıştır. Ancak, yapılan başarılı bir retreatment işlemi ile dokular tekrar sağlığına kavuşmuştur.
Anahtar Kelimeler: horizontal kök kırığı, retreatment, endodontik tedavi, iyileşme