5th International Congress on Education,Distance Education and Educational Technology (ICDET 2019), Antalya, Türkiye, 29 - 30 Kasım 2019, cilt.2019, ss.156-169
Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmeni adaylarının çevrimiçi öğrenme tutumlarını inceleyerek elde edilen bulguları adayların bilgi teknolojisi, Internet ve sosyal ağ hizmeti kullanımları arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Araştırmaya Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesinin İngilizce Öğretmenliğinde okuyan 74 öğretmen adayı katılmıştır (N=74). Katılımcıların 50’si (%67,6) kadın; 24’ü (%32,4) erkektir. Veriler çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarındaki öğrenmeye yönelik tutumu ölçen Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği ile toplanarak; Mann-Whitney U ve Spearman’s ρ ile analiz edilmiştir. Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği Etkililik ve Direnme faktörlerinden oluşmaktadır. Ölçeğin tamamının Cronbach’s α değeri 0.917 olarak rapor edilmiştir. Faktör değerleri rapor edilmediği için yeniden yapılan hesaplamada Cronbach’s α değerleri Etkililik için 0,907 Direnme için 0,831 olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde etkililik ve direnmenin Internet ve sosyal ağ servisleri kullanımında bir günde geçirilen ortalama süre ya da yaş ile ilişkili olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca, etkililik ve direnme faktörlerinin sahip olunan bilgi teknolojisi aygıtları ya da daha önce çevrimiçi olarak uzaktan eğitim almış olmaya göre farklılık göstermediği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, erkeklerin çevrimiçi öğrenme ortamlarının etkililiğine yönelik tutumları kadınlara göre daha yüksekken (U=430,5, p=0,05); kadınların çevrimiçi öğrenmeye daha fazla direnç gösterdiği saptanmıştır (U=404, p=0,023). Son olarak, Internet’e girmek için en çok dizüstü bilgisayar kullananların etkililik değerleri akıllı telefon kullananlara göre daha yüksek olarak hesaplanmıştır (H=6,328, df=1, p=0,012).
The purpose of this study was to investigate the relationships between preservice English language teachers’ use of information technologies, Internet, and social networking services and their attitudes of towards online learning. The study was conducted with 74 preservice teachers who were studying at the English Language Teaching Department of Akdeniz University Faculty of Education (N=74). Fifty (67.6%) of the participants were female; 24 (32.4%) were male. Mann-Whitney U and Spearman’s ρ were used to analyse the data collected through the Online Learning Attitude Scale which measures attitude towards learning in online distance education environments. Online Learning Attitude Scale consists of Effectiveness and Resistance factors. The Cronbach’s α value of the whole scale was reported as 0.917. Since factor values were not reported, Cronbach’s α values were calculated as 0.907 for effectiveness and 0.831 for resistance. In the analysis, it was found that effectiveness and resistance were not related to the age or average time spent in a day using Internet and social network services (p>0.05). In addition, it was observed that the effectiveness and resistance factors did not differ according to the information technology devices owned or having previous online distance education or not. However, it was found that men’s attitudes towards the effectiveness of online learning environments were higher than that of women (U=430.5, p=0.05); while women showed more resistance to online learning (U=404, p=0.023). Finally, compared to those using smartphones most often to access the Internet, those using the laptops most often had higher effectiveness values (H=6,328, df=1, p=0.012).