Prof. Dr. Sevinç ÖZEN GÜÇLÜ: Hocam, Meslektaşım, Arkadaşım (Hatıra)...


Creative Commons License

Kaplan Y.

Akademide Bir Ömür: PROF. DR. SEVİNÇ GÜÇLÜ ARMAĞANI Sosyal Bilimler Yazıları, Murat KAYA, Editör, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya, ss.29-31, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Diğer
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Çizgi Kitabevi Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Sayfa Sayıları: ss.29-31
  • Editörler: Murat KAYA, Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Prof. Dr. Sevinç ÖZEN GÜÇLÜ: Hocam, Meslektaşım, Arkadaşım…

 

Prof. Dr. Sevinç ÖZEN GÜÇLÜ Hocamızı; 1985 yılında, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde, birinci sınıfta, 18 yaşımda tanıdım. Sevinç Hocamız, Bölümde, Araştırma Görevlisi olarak, lisansüstü eğitimini yürütüyordu.

Edebiyat Fakültesinin, Sosyoloji ile birlikte Psikoloji ve Felsefe Bölümlerinin de bulunduğu soğuk (kalorifer sistemi, son katı ısıtmaya yetmezdi) koridorlarında, günde 4-5 kez, Sevinç Hocamızın sıcak, huzurlu güler yüzü ile karşılaşırdık.

Zamanla, Sevinç Hocamızı farklı yönleri, en çok da olgunluğu, doğallığı, ağırbaşlılığı, tutarlılığı, çalışkanlığı, duyarlılığı ve yardımseverliği ile tanıdık.

Türkiye henüz internet, Edebiyat Fakültesi bilgisayar ile tanışmamıştı. Araştırma Görevlisi Sevinç ÖZEN; başta kaynak, kitap-makale olmak üzere, her konuda yardımını, desteğini isteyebildiğim, çok sevdiğim, saydığım ‘Hocam’ oldu…

Sevinç Hocamız; lisans, yüksek lisans, doktora derecelerini (Prof. Dr. Ülgen OSKAY Hocamızın danışmanlığında) ve Doçentliğini Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden (derecelerle) alırken, Bölüm ve Fakülte tarihinde de bir ‘ilk’ oluyordu.

Tarih Bölümünden, Bornova Öğrenci Yurdunda aynı odayı paylaştığımız yakın arkadaşım Muhammet GÜÇLÜ ile evlenen Sevinç Hocamızla yolumuz, yıllar sonra, 1997 yılında tekrar (Antalya’da) kesişti. Sevinç Hocamız, Akdeniz Üniversitesi (o günkü adıyla) Fen-Edebiyat Fakültesinde, Sosyoloji Bölümünü kurdu (1998). Bölümde, önce Hukuk ve Suç Sosyolojisi, ardından -Sosyoloji Bölümlerinde, lisans düzeyinde (zorunlu ders), sanırım Türkiye’de ilk kez- Spor Sosyolojisi derslerini vermemi istedi. Yanı sıra, bazı bilimsel projelerde çalıştık, ‘Meslektaşı’ oldum…

25 yılı aşan bir süre, Sevinç Hocamızla her bir araya gelişimizde küresel ve toplumsal sorunları tartıştık, sosyolojik analizler yaptık. Çocuklarımızın, doğumlarından başlayarak, bütün süreçlerine tanıklık ettik. Bu kez, aynı fakültede eğitim gören ve aynı apartmanda kapı-komşuluğu yapan çocuklarımızın yolu kesişti, ‘Arkadaş’ olduk…   

Akademisyenliğin, ‘emekliliği olmayan mesleklerden’ olduğu düşüncesindeyim. Bu nedenle, “Sevinç Hocamıza, bundan sonraki hayatında, emeklilik yaşamında…” diye bitirmeyeceğim; biliyorum ki o, düşünmeye, sorgulamaya, üretmeye devam edecek.

Alçakgönüllü bir akademisyeni, başarılı bir yöneticiyi, yardımsever bir meslektaşı, gözleri ile gülen içten bir arkadaşı-dostu ve çok özverili bir anneyi saygı, sevgi ve en iyi dileklerle bir kez daha selamlıyorum.

 

Yılmaz KAPLAN

Akdeniz Üniversitesi

Spor Bilimleri Fakültesi