Farklı Tuzluluk Düzeyine Sahip Sulama Sularının Şeker Otunda (Stevia rebaudiana) Bitki Gelişim ve Verim Parametrelerine Etkisi


Creative Commons License

ASLAN G. E., KURUNÇ A., TEZCAN A., KARACA C., TURGUT K., TÜTÜNCÜ B., ...Daha Fazla

2.ULUSAL BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ, Tokat, Türkiye, 29 Haziran - 01 Temmuz 2017, ss.37

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tokat
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.37
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Türkiye’de son yıllarda yetiştiriciliğine başlanan şeker otu bitkisinde, değişik tuz kaynakları ve farklı sulama suyu tuzluluk düzeylerinin, bitkide büyüme ve verim parametrelerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, CaCl2 (T1), CaNO3 (T2), MgCl2 (T3), MgSO4 (T4), NaCl (T5) ve Na2SO4 (T6) olmak üzere toplam
6 farklı tuz kaynağı kullanılmış olup, elektriksel iletkenlikleri 1.5 (C1), 2.5 (C2) ve 4.0 dS/m (C3) olacak şekilde 3’er sulama suyu tuzluluk düzeyi oluşturulmuştur. Denemede hiçbir tuz çeşidinin karıştırılmadığı 0.7 dS/m elektriksel iletkenlik değerine sahip kuyu suyu kontrol (C0) amacıyla kullanılmıştır. Çalışma, yağmurdan korunaklı bir arazide saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Deneme sonuçlarına göre şeker otu bitkisinin bitki gelişim ve verim parametrelerinin Cl ve NO3 içeren tuz kaynaklarına göre SO4 içeren tuz kaynaklarından daha az etkilendiği belirlenmiştir.