26. Ulusal Biyofizik Kongresi, Tokat, Türkiye, 9 - 12 Eylül 2014, ss.1
Amaç:
Meme tümörlerini teşhis etmek için lazer meme tomografi sistemi geliştirmek ve in-vitro koşullarda test etmektir.
Materyal ve Metod:
Meme tomografi sistemini yapmak için bir adet 1x49 optik anahtarlama sistemi, 808 nm dalga boyunda lazer, 49 tane silikon detektör ve fiber optik kablolar kullanıldı. Tomografi sistemi probunda 98 tane çapı 1 mm olan optik fiber bulunmaktadır. Bunlardan bir yarısı kaynak diğer yarısı ise detektör olarak kullanılmaktadır. Optik anahtarlama sistemi lazeri sırası ile belirlenen süreler için kaynak olarak kullanılan 49 fibere yönlendirdi. Her bir kaynak aktifken bütün detektörlerde veriler toplandı. Bir deneyde toplam 49 kaynak fiberden lazer meme fantomuna gönderilip 49 detektörden veri alındığı için toplam 2401 (49x49) tane veri elde edildi. Detektörlerden alınan veriler elektronik kart üzerindeki analog dijital dönüştürücüden dijital veriye dönüştürüldü ve bilgisayara aktarıldı. Bilgisayarda verileri almak için LabView programı kullanıldı. Deneylerden önce homojen meme fantomlarında kalibrasyon amaçlı ölçümler alındı ve bütün kaynaklardan aynı şiddete lazer çıkması ve bütün detektör fiberlerin aynı verimlilikte geri yansıyan ışığı toplaması sağlandı. Sistem ile içinde tümör benzeri yapı olan meme fantomu üzerinde ölçümler alındı. Alınan veriler kalibre edildikten sonra üç ayrı geriçatım (recontruction) tekniği kullanılarak meme fantomunun 3D görüntüsü oluşturuldu. Geriçatım ile görüntü oluşturmak için ilgilenilen hacim voksellerine bölündü ve her bir vokselin lazer şiddetindeki azalmaya olan katkısı lineer denklem çözümlerinde kullanılan Conjugate Gradient, Simultanues algebraik reconstruction techniques, trancated singular value decomposition ile belirlendi. Farklı yöntemler ile oluşturulan 3D görüntüler karşılaştırılarak birbirlerine göre olan üstünlükleri belirlendi.
Bulgular:
Farklı derinliklerdeki tümör benzeri yapıların intralipid-su karışımından oluşan meme fantomları içinde 3D görüntüde konumları doğru bir şekilde belirlendi.
Sonuçlar:
Mamografi 40 yaşının altındaki bayanlarda çalışmamaktadır. Bu açıdan lazer meme tomografi sisteminin özellikle 40 yaş altındaki bayanlarda meme tümörlerini teşhis etme potansiyeli bulunmaktadır.