Kök gelişimi tamamlanmamış dişlerde MTA kullanımı: bir olgu sunumu


Değermenci M., Ercan E., Er K.

İZDO 31. Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, ss.13-14

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.13-14
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Erken yaşta travmaya uğrayan daimi dişlerde pulpada iltihaplanma veya nekroz gelişebilir, bu durum dentin oluşumunu durdurarak apikal açıklığın kapanmamasına ve dentin duvarlarının ince şekilde kalmasına neden olur. Endodontik tedavi gereken bu dişlerde geniş apikal alanın sızdırmaz hale getirilmesi zordur. Apeksifikasyon tedavisi, kök gelişimi tamamlanmamış dişlerde, apikalde sert bir doku bariyeri oluşturarak bu sorunu çözer. Böylece apikal sızıntı ve dolgu malzemelerinin taşması engellenir. Mineral trioksit agregat (MTA), apeksifikasyon için sık kullanılan bir materyaldir ve bu vakada da MTA ile tedavi uygulanmıştır.

Vaka Sunumu: Yirmi beş yaşındaki bir kadın hasta, yüzünde zaman zaman oluşan şişlik sebebi ile kliniğimize başvurdu. Ağız içi muayenede maksiller anterior bölgede fistül yolu olduğu görüldü ve hassasiyet testinde, #11 nolu diş cevap vermedi. Radyografik incelemede #11 nolu dişte periapikal lezyon olduğu ve kök gelişiminin tamamlanmadığı belirlendi. Hasta bilgilendirildikten sonra, ilgili dişin MTA ile dolumuna karar verildi. Birinci seansta, kanal duvarları ince olduğu için, aşırı genişletmeden kaçınılarak NaOCl ile biyomekanik temizleme yapıldı ve kanal içerisine kalsiyum hidroksit yerleştirildi. İkinci seansta, hastanın fistül yolunun iyileştiği görüldü. Geçici restorasyon kaldırıldıktan sonra kanalın NaOCl ve EDTA ile irrigasyonu yapıldı. Her yıkamada kanaldaki solüsyon aktive edildi. Kanal, paper point ile kurutulduktan sonra taşıyıcı yardımı ile tüm kök kanalı MTA ile dolduruldu. MTA'nın sertleşmesi için kanal ağzına nemli pamuk pelet yerleştirildi ve geçici restorasyon yapıldı. Üç gün sonra hasta tekrar çağırıldı ve dişin daimi restorasyonu tamamlandı. Bir yıllık takipte sonuç tatmin ediciydi; alınan radyografilerde lezyon saptanmadı. İntraoral muayenede ise fistül yolunun iyileştiği ve mukozanın sağlıklı olduğu görüldü. Olgunun takibi devam etmektedir.

Sonuç: Yapılan çalışmalar apikalde kullanılan MTA’nın periapikal iyileşmede güvenilir bir materyal olduğunu göstermektedir. Elde ettiğimiz bulgular ışığında, MTA'nın iyileşmeyi sağladığı, böylece dişin fonksiyonunu hemen geri kazandırdığı gözlemlenmiştir. Doğru tedavi yönetimi, başarılı sonuçların elde edilmesini sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mineral trioksit agregat, immatür diş, periapikal lezyon

Objective: Trauma to permanent teeth at an early age can lead to pulp inflammation or necrosis, halting dentin formation and leaving the apical opening unsealed and the dentin walls thin. In such cases, endodontic treatment is necessary, but sealing the wide apical area can be difficult. Apexification is a treatment used in teeth with incomplete root development to create a hard tissue barrier at the apex, preventing apical leakage and the extrusion of fillings. Mineral trioxide aggregate (MTA) is commonly used for apexification, and in this case, the treatment was performed using MTA.

Case Report: A 25-year-old female patient presented to our clinic with intermittent facial swelling. Intraoral examination revealed a sinus tract in the maxillary anterior region, and tooth #11 did not respond to the sensibility test. Radiographic examination showed a periapical lesion and incomplete root development in tooth #11. After informing the patient, it was decided to fill the tooth with MTA. In the first visit, biomechanical cleaning was performed with NaOCl without excessive widening due to the thin root walls, and calcium hydroxide was placed in the canal. In the second visit, the sinus tract had healed. After removing the temporary restoration, the canal was irrigated with NaOCl and EDTA, and the solution was activated during each wash. After drying the canal with paper points, MTA was placed using a carrier, and the entire root canal was filled with MTA. To allow the MTA to set, a moist cotton pellet was placed at the canal orifice, and a temporary restoration was applied. Three days later, the patient returned for the permanent restoration of the tooth. At the 1-year follow-up, the results were satisfactory, with no lesion observed on radiographs, and intraoral examinations showed the sinus tract had healed, and the mucosa was healthy.

Conclusion: Studies have shown that MTA is a reliable material for periapical healing. Based on our findings, MTA promoted healing, allowing the tooth to quickly regain its function. Proper treatment management ensures successful outcomes for clinicians.

Keywords: Mineral trioxide aggregate, immature tooth, periapical lesion