SADAB 4th International Social Research and Behavioral Sciences Symposium, Antalya, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2019, ss.908-917
Turizm endüstrisi yerel ve küresel boyutta ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilere sahiptir. Bu etkiler iyi bir turizm planlamasıyla olumlu olabileceği gibi, plansız turizm uygulamalarıyla olumsuz da olabilmektedir. Sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için turizmin olumsuz etkilerini azaltmak, olumlu etkileriyle birlikte sürekli hale gelmesini sağlamak gerekir. Bu noktada sürdürülebilirlik kriterleri devreye girmektedir. Son yıllarda adından söz ettiren permakültür çalışmaları bitkiler, hayvanlar, binalar ve altyapı çalışmalarıyla ilgili farklı disiplinleri bir araya getirdiği için geniş kapsamlı bakış açısına sahip olup mümkün olan en küçük alanı kullanarak sadece köyler için değil aynı zamanda şehirler için de doğal yaşamı destekleyen sistemler oluşturmayı hedeflemektedir. Bu amaçla arazinin ve yapıların karakteristiğini bitki ve hayvanların doğal özellikleriyle birleştirerek uzun vadede sürdürülebilir, ekolojik olarak sağlıklı ve ekonomik olarak uygulanabilir sistemler yaratır. Bu kriterlere uygun turizm uygulamaları turizmin olumlu etkilerini artıracaktır. Bu bakış açısı ile gerek turizm işletmelerinde gerekse turizm merkezlerinde permakültür çalışmaları, sürdürülebilir turizm olgusunu güçlendirecektir. Bu çalışmada sürdürülebilir turizm ve permakültür üzerine kavramsal bir analiz yapılarak ortak yönleri ve birbirlerine nasıl katkı sağlayacakları vurgulanmıştır.
The tourism industry has economic, social, cultural, and environmental impacts on a local and global scale. These effects can be positive with good tourism planning and negative with unplanned tourism practices. In order to implement sustainable tourism activities, it is necessary to reduce the negative effects of tourism and to ensure that it becomes continuous with its positive effects. At this point, sustainability criteria come into play. Permaculture has a comprehensive perspective as it brings together different disciplines related to plants, animals, buildings, and infrastructure works and aims to create systems supporting natural life not only for villages but also for cities by using the smallest possible area. For this purpose, combining the characteristics of land and structures with the natural characteristics of plants and animals, it creates sustainable, ecologically healthy, and economically viable systems in the long term. Tourism applications that comply with these criteria will increase the positive effects of tourism. With this perspective, permaculture studies in both tourism enterprises and tourism centers will strengthen the concept of sustainable tourism. In this study, the conceptual analysis of sustainable tourism and permaculture emphasizes the common aspects and how they can contribute to each other.