TÜRKİYE SOLUNUM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ SOLUNUMDİJİTAL2020, Antalya, Türkiye, 02 Ekim 2020, ss.186
AMAÇ: Nargile ile ilgili tehlikelere rağmen, nargilenin gençler arasında dünya çapında kullanımı ve popülaritesi giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, nargile içimine bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi gelişen hastaların klinik özelliklerinin ve tedavi süreçlerinin incelenmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEMLER: Ocak 2018-Mart 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesine, nargile içimi sonrası gelişen karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvuran ve bu durumun düzelmesinden hastaların taburcu olmasına kadar geçen süreç veri olarak incelendi.
BULGULAR: 14 hastanın 12’si (%85,7) erkek, 2’si (%14,3) kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 27,5±11,0 idi. En sık başvuru yakınması baş ağrısı (%85,7) idi. Hastaların 6’sında (%42,9) senkop gelişmişti. Bunların 3’ünde düşmeye bağlı minör travma olmuştu. Tüm hastaların hastaneye başvurdukları anda akut CO zehirlenmesi mevcut olup, hastaların 7’si (%50) taşikardik ve takipneik, 4’ü (%28,6) hipertansif idi. Başvuru anında ortalama SpO2 %98,0±1,2 ve ortalama karboksihemoglobin seviyesi %24,2±4,8 idi. Hastaların ortalama laktat düzeyi 1,83 ± 1,43 olarak hesaplandı, hastaların hepsinde kompense metabolik asidoz tespit edildi. Hastaların tamamında karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyonları ve tam kan sayımı kriterleri değerlendirildiğinde normaldi. Hastaların 4’ünde (%28,5) rinosinüzit veya tonsillit saptandı, takipleri gereklidir. Hastanemizde hiperbarik oksijen uygulaması imkanı olmaması nedeni ile hastalarımıza sadece normobarik oksijen desteği verildi. 4’ünde (%28,5) hasta yatışı kabul edilmedi, 10’unda (%71,5) hasta 1 gün süre ile yatırılıp takip edildi. Hastaların taburculuk sırasında ortalama karboksihemoglobin seviyesi %4,2’ye kadar geriledi. Hiçbir hasta nargile içimine bağlı gelişen karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle ex olmadı. Hastaların acil başvuru ve yatış maliyeti toplam 3.069 TL olarak hesaplandı.
SONUÇ: Nargilenin zararlarından biri de akut karbonmonoksit zehirlenmesidir. Nargile kullanımı veya dumanına maruz kalan ve baş ağrısı, senkop, bulantı-kusma benzeri şikayetlerle başvuran genç hastalarda karbonmonoksit zehirlenmesi akılda tutulmalı, hasta bu açıdan tetkik edilerek ve erken dönemde hızlı tedavi başlanmalıdır.