Endodontik tedavi sürecinde gerekli ve maksimum ağız açıklıklarının belirlenmesi: bir pilot çalışma


Bal E., Şahin U., Keskin N., Şahin N. Ö., Er K.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. Ulusal Kongresi, Rize, Türkiye, 26 - 27 Nisan 2025, ss.23-24, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.23-24
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada, normal şartlardaki maksimum ağız açıklığı ile endodontik tedavi sürecinde gereken ağız açıklığı miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Endodonti kliniğimize tedavi amacı ile gelen 52 hastanın maksimum ve endodontik tedavi için gereken ağız açıklıkları dijital bir kumpas yardımı ile ölçüldü. Maksimum ağız açıklığı ölçümü (birinci ölçüm), üst ve alt çene santral kesici dişlerin kesici kenarları arasındaki orta hat hizası dikkate alınarak, kumpas yardımı ile dikey yöndeki mesafesi ölçüldü. Endodontik tedavi sürecindeki mesafe ölçümü (ikinci ölçüm), kök kanal tedavisi yapılacak ilgili dişe giriş kavitesi açıldıktan sonra, bir 25 mm boyundaki kanal eğesi kök anal ağzı hizasında iken, ilk ölçümdeki kriterler dikkate alınarak yapıldı. Bu süreçlerde hastalarla ilgili yaş, cinsiyet ve tedavi yapılan diş ile ilgili bilgiler de toplandı. Elde edilen bilgiler daha sonra detaylı olarak analiz edildi.   

Bulgular: Ölçüm yapılan 52 hastanın 24’ü erkek ve 28’i kadın idi. Elde edilen ortalama maksimum ağız açıklığı 46.42 mm (kadın için 45.26 mm ve erkek için 50.10 mm), ortalama endodontik ağız açıklığı 44.41 mm (kadın için 40.62 mm ve erkek için 45.13 mm) idi. Daha detaylı istatistiki bilgiler elde edebilmek amacı ile, endodontik tedavi sırasında hangi diş için ne kadar mesafe gerektiği, örneklem sayısı arttırılarak hesaplanacaktır.   

Sonuç: Bu çalışmanın ilk sonuçlarına göre, erkeklerin maksimum ağız açıklığı ve endodontik ağız açıklığı değerleri kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Maksimum ağız açıklığı, Endodontik ağız açıklığı, Mesafe ölçümü

Objective: The aim of this study was to determine the maximum mouth opening under normal conditions and the amount of mouth opening required during the endodontic treatment process.

Methods: The maximum and endodontic treatment required mouth openings of 52 patients who came to our endodontic clinic for treatment were measured with a digital caliper. The maximum mouth opening measurement (first measurement) was measured by taking the midline between the incisal edges of the maxillary and mandibular central incisors into consideration, and the vertical distance was measured with the caliper. The distance measurement during the endodontic treatment process (second measurement) was made after the access cavity of the relevant tooth to be treated was opened, while a 25 mm canal file was at the root anal orifice level, taking into account the criteria in the first measurement. During these processes, information about the patients' age, gender and the treated tooth was also collected. The information obtained was then analyzed in detail.

Results: Of the 52 patients who were measured, 24 were male and 28 were female. The average maximum mouth opening was 46.42 mm (45.26 mm for female and 50.10 mm for male), and the average endodontic mouth opening was 44.41 mm (40.62 mm for female and 45.13 mm for male). In order to obtain more detailed statistical information, the distance required for each tooth during endodontic treatment will be calculated by increasing the number of samples.

Conclusions: According to the first results (pilot results) of this study, the maximum mouth opening and endodontic mouth opening values ​​of male were found to be higher than those of female.

Keywords: Maximum mouth opening, Endodontic mouth opening, Distance measurement