Maxent Modellemesi İle Dağ Çayının (Sideritis stricta Bois.&Heldr.) Potansiyel Yayılış Alanının Belirlenmesi


DÜLGEROĞLU C., ÜNAL O.

Doğa Turizmi ve Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu, Kocaeli, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2014

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kocaeli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tıbbi ve aromatik bitkiler ekonomik önemi ve halk arasında yaygın olarak tüketilmeleri nedeniyle bilinçsizce doğadan toplanmaktadır. Ülkemizde çoğu endemik olarak bulunan bu türler habitat parçalanması ve doğal habitat kaybı sebebiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Hem ekonomik olarak katkısının artması hem de türleri koruma amacıyla son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüre alınması gündeme gelmiştir. Bu kapsamda çalışmamızda türlerin kültüre alınabilmesi için uygun alanların belirlenmesinde tür dağılım modellemeleri (ekolojik niş modellemesi/iklim zarf modellemesi) önerilmektedir.

Türlerin potansiyel dağılım alanlarının tahmin edilmesi son yıllarda dünyada koruma planlamasının önemli bir parçası olmuştur ve bu amaçla kullanılmak üzere pek çok modelleme tekniği geliştirilmiştir. Tür dağılım modelleri türlerin alanlardaki kayıtları ile bu alanların çevresel karakterleri arasındaki ilişkiden yola çıkarak tür kaydı olmayan ancak o türün yaşayabilme olasılığı olan alanların da belirlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra iklim değişimlerine bağlı olarak farklı iklim senaryolarına göre herhangi bir gelecekteki potansiyel dağılımlarla herhangi bir geçmişteki olası yayılış alanlarının modellenmesinde de kullanılır.

Mevcut çalışmamızın amacı ekonomik önemi olan, çay olarak tüketilen, endemik Sideritis stricta Bois.&Heldr. türünün günümüzdeki potansiyel yayılış alanını Maxent modeli kullanarak belirlemektir. Çalışma worldclim veri tabanından elde edilen yağış ve sıcaklığa bağlı farklı iklimsel parametreler ile türün bulunduğu 16 lokasyondan alanlara gidilerek elde edilmiş GPS kaydı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.