Akran Denetimi Yaklaşımının Eğitim Denetiminde Etik Kavramı Açısından Doğurguları


SABANCI A., Atıcı M.

II.KAMU ETİĞİ, Ankara, Türkiye, 27 - 28 Mart 2013, cilt.1, ss.466-483

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.466-483
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda giderek artan bir ivme ile Türkiye’de eğitim sisteminin denetlenmesine ve değerlendirilmesine ilişkin sistem ve yaklaşım boyutunda önemli sorunlara dikkat çekilmekte ve farklı modeller üzerinde tartışmalar yapılmaktadır. Rehberlik ve işbaşında yetiştirme bir denetsel uygulamanın başlıca amacı olarak değerlendirilebilir. Bu amacın gerçekleştirilmesi konusunda mevcut denetim sisteminin ihtiyacı karşılama sürecinde, belirlenen etik ilke ve kavramlarla uyumluluk sorunu farklı model ve yaklaşımların değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır.

Bu nedenle bu çalışmada temel amaç akran denetiminde önemli bir boyut olan etik konusu irdelenerek geliştirilmesi muhtemel akran denetimi içerikli modellere düşünsel temel oluşturabilecek nitelikte katkı sağlamaktır. Alanyazınında akran denetimi (peer supervision) kavramının akran koçluğu (peer coaching)  akran yardımlaşması (peer assistance), meslektaş koçluğu (collegial coaching) ve problem çözme koçluğu (challenge coaching) kavramları ile eş anlamda kullanıldığı belirlenmiştir. Akran denetimi amaç, yapı ve süreçleri itibarı ile uygulama sürecinde çeşitli zorluklar içermesine rağmen denetlemede duruma, okula, öğretmenlere özgü sorunların yerinde ve etkin çözümüne katkı sağlayabilecek etkin bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu zorluklardan birisi de etkin bir uygulamaya rehberlik edebilecek etik ilke ve kuralların geliştirilmesidir.

Bu çalışma literatür taraması modelinde desenlenmiştir. Bu amaçla çalışmada eğitim denetiminde alternatif bir yaklaşım olarak akran denetimine ilişkin literatür incelenerek elde edilen bulgular akran denetimi özeğinde etik kavramı açısından değerlendirilmiştir.