Effects of Multi-Trait Selection on Phenotypic and Genetic Changes in a Meat Type Dam Line of Japanese Quail


Creative Commons License

Narinc D., AKSOY T.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, cilt.20, sa.2, ss.231-238, 2014 (SCI-Expanded) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2014
  • Doi Numarası: 10.9775/kvfd.2013.9918
  • Dergi Adı: KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.231-238
  • Anahtar Kelimeler: Mixed model equations, BLUP animal model, Response to selection, Multi-trait selection, COTURNIX-COTURNIX-JAPONICA, WEEK BODY-WEIGHT, DIVERGENT SELECTION, EGG-PRODUCTION, MASS SELECTION, GROWTH CURVE, PARAMETERS, RESPONSES, CARCASS, PERFORMANCE
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

Özet

Bu çalışmada, et tipi bıldırcın ana hattı geliştirmek için karışık model eşitliklerinden yararlanarak çok özellikli seleksiyon programı uygulamanın fenotipik ve genetik ilerlemelere etkisi incelenmiştir. Araştırmada pedigri kaydı bulunan yaklaşık 2.000 birey kullanılmış olup, bıldırcın türünde çok özellikli birey modeli ile seleksiyon Türkiye’de ilk kez uygulanmıştır. Bir başlangıç sürüsünden (AHBS: ana hattı başlangıç sürüsü) şansa bağlı çiftleşmelerle 160 aileden oluşan (160 erkek - 480 dişi) ana hattı seleksiyon sürüsü (AHSS-1) elde edilmiştir. Sürüde ilk seleksiyon kriteri olarak 5 haftalık yaştaki canlı ağırlık (CA) seçilmiştir. Bunun yanında, ana hattında 20 haftalık yaşa kadar olan toplam yumurta verimi (YV), Gompertz büyüme eğrisinden tahmin edilen 5 haftalık yaştaki bağıl büyüme hızı (BBH) ve 10-11, 14-15 ve 17-18 haftalık yaşlarda toplanan yumurtalardan elde edilen döllülük oranı (DO) özellikleri seleksiyon kriterleri olarak kullanılmıştır. Çok özellikli BLUP değerleri elde edilmiş ve damızlık değerlerine göre en iyi %25 erkek ve dişi bıldırcın bir sonraki sürünün (AHSS-2) ebeveynleri olacak şekilde seçilmiştir. Seleksiyon sonrasında genetik parametre tahminleri, gerçekleşen genetik parametreler, seleksiyonla sağlanan genetik ilerlemeler ve genetik yönelimler elde edilmiştir. Kuşaklarda CA, BBH ve YV özellikleri bakımından istatistiksel olarak önemli genetik ilerlemeler sağlanmıştır. Çalışma sonuçları, negatif genetik ilişkili özelliklerin çok özellikli BLUP yöntemiyle seleksiyonda bir arada değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur.

 

Summary

The present study in Japanese quail was aimed to develop multi-trait genetic selection program for meat type dam line utilizing the mixed-model methodology. In total, 2000 pedigreed quail were formed the basis of the research where a multi-trait animal model was performed for the first time in a selection study of quail in Turkey. A flock consisting of a total of 160 families (160 male- 480 female) was developed from the initial flock (AHBS: initial flock of dam line), so as to obtain a selection flock dam line (AHSS-1). Body weight at 5 weeks of age (CA) was chosen as a primary selection criterion in flock. The total egg number (YV) from the day of first lay to the 20 weeks of age, relative growth rate (BBH) at 5 weeks of age derived from Gompertz equation, and fertility rate (DO) were used as selection criteria in AHSS. Multi-trait BLUP methodology was carried out for genetic improvement of birds. In flock, 25 percent of males and females with highest breeding value were selected to produce next generations (AHSS-2). Genetic parameter estimates, realized genetic parameters, selection responses, and genetic trends were obtained. Significant (P<0.01) selection responses for CA, BBH and YV traits on generations were observed. The results of the study revealed that the negative genetic relationships exhibited between some studied traits had overcame by modern poultry breeding methods such as selection via multi-trait BLUP.