Cumhuriyetimizin 100. Yılı Anısına Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık ve Çevre, Doç.Dr. Murat Yeşil,Doç.Dr. Pervin YEŞİL,Dr. Ogr. Uyesi Şeyma ŞENGÜR,Dr.Gülşah Bilge ÖZTÜRK,Dr. Muhibe Aslı ALP,Arş.Gör. Mesut GÜZEL,Arş.Gör. Rabia Nurefşan KARABÖRK,Peyzaj Mim.aslıhan ARGAN, Editör, Platanus Yayın Grubu, Ankara, ss.48-74, 2023
Son yıllarda küresel ölçekte artan gıda ve diğer kaynakların talebi sonucu olarak yapılan yoğun tarımsal uygulamalar kimyasal gübre ve ilaçların daha fazla kullanımıyla toprağın, su kaynaklarının kirlenmesi ve tükenmesi, iklim değişikliği ve yüksek oranda biyolojik çeşitlilik kaybı gibi çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle önceden yapılan verimlilik ve üretim arttırma hedefi yerine günümüzde Brundtland Raporu'nun 1987'de yayınlanmasından bu yana önem kazanan sürdürülebilir tarımsal uygulamalar ile üretimin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda ürün kalitesinin arttırılmasıyla elde edilen gelirleri artırma, daha az girdi kullanımıyla çevreye olan zararı azaltma, yeterli miktarda besleyici gıdaların üretimiyle gıda güvenilirliğini sağlama, doğal kaynakların ve doğal dengenin korunması gibi konular öncelikli hale gelmektedir (Velten ve ark., 2015). Sürdürülebilir tarımda bitkilerin tanımlanması, izlenmesi ve planlanması oldukça önemli olup günümüzde güncel teknik ve teknolojiler bu amaçla kullanılmaktadır. Söz konusu bu teknik ve teknolojilerden en önemlileri ise UA ve CBS olmaktadır. Bu çalışmada, Antep fıstığı bitkisinin tanıtımı, UA ve CBS’nin tanımı, bu teknik ve teknolojilerin hassas tarıma entegrasyonu, uygulama alanları ve son olarak da Antep fıstığı yetiştiriciliğinde UA ve CBS kullanımı hakkında güncel literatür bilgileri verilmiştir. Ayrıca bu teknolojilerin Antep fıstığı yetiştiriciliğindeki önemi ve sağladığı katkılar, ne şekillerde yararlanıldığı, uygulamaları, göstergeleri ve sonuçları detaylı bir şekilde ele alınarak modern tarım teknikleri açısından irdelenmiştir.