Perfore apandisit sonrası gelişen uyluk absesi: Olgu sunumu


AVANAZ A., DOĞRU V., YAPRAK M., OYGÜR A. N.

20.Ulusal Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 13 - 17 Nisan 2016

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç
Akut apandisit, apendiks vermiformisin iltihabi bir durumu olup acil abdominal cerrahi endikasyonu olan akut batının en sık nedenlerinden birisidir. Bilgisayarlı tomografi ve ultrasononografi klinik tanıyı desteklemek için en sık kullanılan iki yöntemdir. Bu bildiride literatürde nadir bildirilen akut apandisit sonrası gelişen uyluk absesinin cerrahi yönetimi ele alınmaktadır. 

Olgu
70 yaşında kadın, yaklaşık 10 gündür olan sağ inguinal bölgeden uyluk medialine yayılan ağrılı şişlik, kızarıklık ve eşlik eden üşüme titreme ateş kliniği ile acil servise başvurdu. Olgu septik tabloda olup fizik muayenede akut batın bulguları mevcuttu. Bilgisayarlı tomografi raporunda sağ psoas major kasının distalinden başlayıp uyluk proksimal kesimi kas gruplarına dek uzanan sahada ve iliak kas komşuluğunda daha yoğun olmak üzere kas gruplarında kalınlık artışı, çevre yağ dokuda hava dansiteleri ve atenüasyon artışı ile sıvı kolleksiyonu izlendiği, bu görüntü ile daha çok pefore apandisit ve eşlik eden psoas absesi ile uyumlu olabileceği rapor edildi. 

Genel Cerrahi kliniğine yatırılan olguya preoperatif hazırlıkları yapılarak genel anestezi altında tanısal laparotomi yapıldı. İntraoperatif, apendiksin perfore ve retroçekal yerleşimli olduğu, terminal ileuma yapıştığı ve yapıştığı yerden terminal ileumu perfore ettiği saptandı. Ayrıca psoas kası içinde püy olduğu görüldü. Olguya ileoçekal rezeksiyon yapıldı ve batın içinden kültür alındı. Postoperatif dönemde seftriakson ve metronidazol uygulandı. Kültür sonuçları ile enfeksiyon hastalıkları konsültasyonu istendi. Mevcut antibiyoterapisi imipenem ve klindamisin olarak değiştirildi. 

Post op 18. günde sağ alt ekstremitesinde yürümesini engelleyen progresif ağrı gelişen olguya USG yapıldı. Uyluk bölgesinde abse saptanan olguya drenaj uygulandı. Alınan örneklerde koagülaz negatif stafilokok ile Candida Albicans üremesi olan olgu enfeksiyon hastalıklarına konsülte edildi. Antibiyoterapisi tigesiklin ve flukanozol olarak değiştirildi. Postoperatif 39. güne kadar antibiyoterapiye devam edildi. 15 gün süren irrigasyon ve antibiyoterapide alınan sonuç alt ekstremite fonksiyonlarına da yansıdı. Olgunun ağrısız ve sendelemeden yürüyebilmesi sağlandı. Uyluk dreni çekilen olgunun kesi yerleri sekonder iyileşmeye bırakılarak postoperatif 39. gün önerilerle taburcu edildi. 

Tartışma ve Sonuç
Komplike perfore apandisit tedavisinde standart apendektomi, gelişebilecek komplikasyonların yönetimi için yeterli olmayabilir. Alt ekstremite subkutan amfizemi, psoas ve uyluk absesi komplike akut apandisitin nadir komplikasyonlarındandır. 
En sık görülen etken Stafilokokus Aureus’ tur. Cerrahi tedavi zorunlu olmakla beraber mortaliteye etkisini net olarak bildiren bir çalışma bulunmamaktadır. Abdominal patoloji saptanmayan primer ve sekonder iliopsoas abseleri perkutan drenaj ile başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Intraabdominal patolojisi olan psoas ve uyluk absesi gelişen olgumuzun cerrahi olarak yönetilmesindeki tercih sebebi olgunun septik tabloda olması ve akut batın bulguları olmasıdır. Komplike akut apandisitlerde uyluk abseleri yönetimi uzun süren, yürümeye engel olacak kadar hayat kalitesini etkileyebilen nadir komplikasyonlarından birisidir.

Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, komplike akut apandisit, uyluk absesi, psoas absesi