ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ GIDA: YENİ BİR KANUN İHTİYACI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Sert Sütçü S.

5. BİLSEL INTERNATIONAL HARPUT SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Elazığ, Türkiye, 22 - 23 Mart 2025, ss.307-311, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Elazığ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.307-311
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çocuklar açısından gıda güvenliği, çocukların sağlığı, gelişimi ve topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri bakımından

önemlidir. Çoğu zaman aileler tarafından çocuklara beslenme gibi yemekler hazırlansa da çocuklar zararlı ve tehlikeli

gıdalara yönelme eğilimindedir. Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi

için alınan tedbirler bütünü gıda güvenliği olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada gıda güvenliğinin okul, aile, kantin ve

çevre bilinciyle gerçekleştirilmesi ve bu konuda kanuni düzenlemeler yapılması da gerekmektedir. Büyüme döneminde

sağlıklı bir şekilde beslenen çocukların ders ve sosyal hayattaki başarılarında da artış gözlenmesi mümkündür. Bu

anlamda önce ailelerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ailelerin bilinçlenmesi, çocukların daha bilinçli hale gelmesini

sağlayacaktır. Okul ve aile iş birliği, çocuğun gıda güvenliği konusunda daha hassas yaklaşılmasını sağlayacaktır.

Çocukların televizyon, internet gibi dijital araçlardan etkilenmeleri ve gıda güvenliğinin tehlikeye düşmesi muhtemeldir.

Bu sebeple kanuni düzenlemelerin geniş kapsamlı düşünülmesi ve değerlendirilmesi de zorunludur. Bu amaçla kamu

spotları hazırlanması, aileler için okulda veya başka mecralarda eğitimler verilmesi aynı zamanda çocukların da gıda

güvenliği sürecine olumlu yaklaşım sergilemesi hedeflenmelidir.

Food safety for children is important in terms of their health, development and their growth as individuals who are

beneficial to society. Although families often prepare meals for children as if they were eating, children tend to gravitate

towards harmful and hazardous foods. The totality of measures taken to eliminate any physical, chemical, biological and

all kinds of damage that may occur in food is defined as food safety. At this point, food safety should be carried out with

school, family, canteen and environmental awareness and legal regulations should be made on this issue. It is possible to

observe an increase in the academic and social success of children who eat healthily during the growth period. In this

sense, families must first be made aware. Families must be made more aware, which will make children more aware.

School and family cooperation will ensure that children are approached more sensitively regarding food safety. Children

are likely to be affected by digital tools such as television and the internet, which can jeopardize food safety. For this

reason, it is also necessary to consider and evaluate legal regulations comprehensively. For this purpose, it is aimed to

prepare public service announcements, provide training for families at school or in other media, and also to ensure that

children have a positive approach to the food safety process.