5. BİLSEL INTERNATIONAL HARPUT SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Elazığ, Türkiye, 22 - 23 Mart 2025, ss.307-311, (Tam Metin Bildiri)
Çocuklar açısından gıda güvenliği, çocukların sağlığı, gelişimi ve topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri bakımından
önemlidir. Çoğu zaman aileler tarafından çocuklara beslenme gibi yemekler hazırlansa da çocuklar zararlı ve tehlikeli
gıdalara yönelme eğilimindedir. Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi
için alınan tedbirler bütünü gıda güvenliği olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada gıda güvenliğinin okul, aile, kantin ve
çevre bilinciyle gerçekleştirilmesi ve bu konuda kanuni düzenlemeler yapılması da gerekmektedir. Büyüme döneminde
sağlıklı bir şekilde beslenen çocukların ders ve sosyal hayattaki başarılarında da artış gözlenmesi mümkündür. Bu
anlamda önce ailelerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ailelerin bilinçlenmesi, çocukların daha bilinçli hale gelmesini
sağlayacaktır. Okul ve aile iş birliği, çocuğun gıda güvenliği konusunda daha hassas yaklaşılmasını sağlayacaktır.
Çocukların televizyon, internet gibi dijital araçlardan etkilenmeleri ve gıda güvenliğinin tehlikeye düşmesi muhtemeldir.
Bu sebeple kanuni düzenlemelerin geniş kapsamlı düşünülmesi ve değerlendirilmesi de zorunludur. Bu amaçla kamu
spotları hazırlanması, aileler için okulda veya başka mecralarda eğitimler verilmesi aynı zamanda çocukların da gıda
güvenliği sürecine olumlu yaklaşım sergilemesi hedeflenmelidir.
Food safety for children is important in terms of their health, development and their growth as individuals who are
beneficial to society. Although families often prepare meals for children as if they were eating, children tend to gravitate
towards harmful and hazardous foods. The totality of measures taken to eliminate any physical, chemical, biological and
all kinds of damage that may occur in food is defined as food safety. At this point, food safety should be carried out with
school, family, canteen and environmental awareness and legal regulations should be made on this issue. It is possible to
observe an increase in the academic and social success of children who eat healthily during the growth period. In this
sense, families must first be made aware. Families must be made more aware, which will make children more aware.
School and family cooperation will ensure that children are approached more sensitively regarding food safety. Children
are likely to be affected by digital tools such as television and the internet, which can jeopardize food safety. For this
reason, it is also necessary to consider and evaluate legal regulations comprehensively. For this purpose, it is aimed to
prepare public service announcements, provide training for families at school or in other media, and also to ensure that
children have a positive approach to the food safety process.