Molar diş kök kanalında kırık alet ve perforasyonun endodontik yönetimi: bir vaka raporu


Pektaş Ş. N., Turgay M. E., Er K.

İZDO 31. Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, ss.10-11

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.10-11
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç
Kök kanallarındaki alet kırıkları  ve kök perforasyonları , kök kanal tedavisindeki (KKT) iki örnek iatrojenik olaydır. Bunların tedavisi, endodontik prosedürlerin en zorlu yönü olarak kabul edilir. İatrojenik kök perforasyonu, kök kanalları ile periodonsiyum arasında yapay bir iletişim yaratır ve bu durum felaket sonuçlar doğurabilir. Perforasyonu kapatmak için yeterli erişim varsa, dikkatli bir cerrahi olmayan yöntem seçilmelidir. Ancak, özellikle karmaşık iatrojenik tedavi başarısızlıklarında, defekte yetersiz erişim olduğunda, perforasyonu kapatmak ve dişi korumak için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu vaka raporunda, alet kırığı ve perforasyon olan bir maksiller sol birinci moların (diş 26) endodontik tedavisini göstermeyi amaçladık.

Vaka Sunumu
32 yaşında bir erkek hasta, sol maksiller molar bölgesinde oluşan fistül nedeniyle kliniğimize yönlendirildi. Hastanın 26 numaralı dişi daha önce başka bir özel klinikte KKT geçirmiş ve amalgam ile restore edilmişti. Perküsyon ve palpasyonda negatif yanıt alındı. Radyografik ve klinik muayene, dişin vestibüler mukozasında bir fistül, mesiobukkal (MB) kök kanalında kırılmış bir alet ve MB kanalına yakın bir perforasyon bölgesi olduğunu gösterdi. Erişim boşluğu hazırlandıktan sonra, MB kök kanalındaki kırık alet ultrasonik aletler kullanılarak çıkarıldı. Perforasyon bölgesinin onarımı, perfarasyon bölgesindeki gutta perka parçalarının konservatif olarak çıkarılamaması nedeniyle mümkün olmadı. Bir bukkal flep cerrahi olarak açıldı ve gutta perka parçaları çıkarıldı. 7 gün sonra, perforasyon bölgesi MTA ile onarıldı, kök kanalları şekillendirildi ve dolduruldu, üst kısmı kompozit restorasyon ile restore edildi. Tedavi sonuçları çok başarılıydı ve hasta memnun kaldı, herhangi bir şikayet yoktu.

Sonuç
Alet kırığı ve perforasyon bulunan bu tarz vakalar konservatif yaklaşımla tedavi edilebilmektedir, tedavi sonunda olumlu klinik sonuçlar görülmüştür. Vakaların takibi önerilmektedir.

Anahtar kelimeler: Perforasyon, kırık alet, MTA

Objective: Instrument fractures (IFs) within root canals and root perforations (RPs) are 2 examples of iatrogenic incidents in root canal treatment (RCT). Retrieving them is regarded the most challenging aspect of endodontic procedures. Iatrogenic RP causes artificial communication between the root canals and the periodontium, which might have catastrophic consequences. When there is sufficient access to close the perforation, a cautious nonsurgical method must be chosen. However, in circumstances where there is insufficient access to the defect, particularly in complex iatrogenic treatment failures, surgical intervention may be required to seal the perforation and preserve the tooth. In this case report, we aimed to demonstrate the endodontic treatment of a maxillary left first molar (tooth 26) with instrument and perforation.

 

 

Case presentations: A 32-year-old male patient was referred to our clinic due to a sinus tract in left maxillary molar region. The patient's tooth 26 had previously undergone RCT and restored with amalgam in another private clinic. Negative response was obtained on percussion and palpation. Radiographic and clinical examination revealed a sinus tract in the tooth’s vestibular mucosa, a fractured instrument at the mesiobuccal (MB) root canal and a perforation region near the MB canal. After access cavity preparation, the fractured instrument in the MB root canal removed using ultrasonic instruments. The repair of the perforation region was not feasible due to the inability to conservatively remove gutta percha fragments in the perforation. A buccal flap was surgically opened and pieces of gutta percha were removed. After 7 days, perforation region repaired with MTA and root canals shaped and filled and restored with a composite restoration coronally. The result of treatment is very significant, and the patient was satisfied and no more complaints.

 

Conclusion: Cases with instrument fracture and perforation can be treated with a conservative approach, and positive clinical outcomes have been observed at the end of the treatment. Follow-up of the cases is recommended.

 

Key words: Perforation, broken file, MTA