Gıda Sanayiinde Mikrodalga Uygulamaları


Creative Commons License

KONAK Ü. İ., CERTEL M., HELHEL S.

Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, cilt.4, sa.3, ss.20-31, 2009 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.20-31
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mikrodalga kaynaklarının sanayide ve evde kullanımı son yıllarda çarpıcı bir şekilde artmaktadır. Bir materyalin 

mikrodalga ile ısıtılması, uygulanan elektrik alan şiddetinin bir sonucu olarak iyonik bileşenlerin hareketi ya da 

moleküllerin polarizasyon-depolarizasyon mekanizması ile gerçekleşmektedir. Hacimsel ısıtma, mikrodalga ile 

ısıtmanın en önemli özelliğidir. Mikrodalganın materyalin içine penetrasyonu ile sağlanan kısa başlangıç süresi 

ve iç ısınma, randımanı arttırmakta ve proses süresini kısaltmaktadır. Sağlanan bu özellikler mikrodalgayı ilgi 

çekici bir ısı enerjisi kaynağı yapmaktadır. Bu çalışmada, mikrodalga teknolojisinin temel prensiplerine ve 

mikrodalga ile ısıtmanın gıda proseslerindeki uygulamalarına ilişkin bilgiler verilmiştir. 

The industrial and domestic use of microwave sources has increased dramatically over the past few decades. 

Heating of any material by microwave is based on either a result of movement of ionic components due to 

applied electric field intensity or polarization–depolarization mechanism of molecules. The most important 

characteristic of microwave heating is volumetric heating. Brief startup times and internal heating, due to 

penetration of microwaves, improve efficiency and reduce process times, making it an attractive source of 

thermal energy. In this study, the fundamentals of microwave technology and applications of microwave heating 

in food processes are reviewed.