Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, cilt.4, sa.3, ss.20-31, 2009 (Hakemli Dergi)
Mikrodalga kaynaklarının sanayide ve evde kullanımı son yıllarda çarpıcı bir şekilde artmaktadır. Bir materyalin
mikrodalga ile ısıtılması, uygulanan elektrik alan şiddetinin bir sonucu olarak iyonik bileşenlerin hareketi ya da
moleküllerin polarizasyon-depolarizasyon mekanizması ile gerçekleşmektedir. Hacimsel ısıtma, mikrodalga ile
ısıtmanın en önemli özelliğidir. Mikrodalganın materyalin içine penetrasyonu ile sağlanan kısa başlangıç süresi
ve iç ısınma, randımanı arttırmakta ve proses süresini kısaltmaktadır. Sağlanan bu özellikler mikrodalgayı ilgi
çekici bir ısı enerjisi kaynağı yapmaktadır. Bu çalışmada, mikrodalga teknolojisinin temel prensiplerine ve
mikrodalga ile ısıtmanın gıda proseslerindeki uygulamalarına ilişkin bilgiler verilmiştir.
The industrial and domestic use of microwave sources has increased dramatically over the past few decades.
Heating of any material by microwave is based on either a result of movement of ionic components due to
applied electric field intensity or polarization–depolarization mechanism of molecules. The most important
characteristic of microwave heating is volumetric heating. Brief startup times and internal heating, due to
penetration of microwaves, improve efficiency and reduce process times, making it an attractive source of
thermal energy. In this study, the fundamentals of microwave technology and applications of microwave heating
in food processes are reviewed.