EJONS INTERNATIONAL ON MATHEMATIC, ENGINEERING AND NATURAL SCIENCES, cilt.2, sa.2, ss.48-60, 2018 (Hakemli Dergi)
Kronik Hastalıklar, tüm dünyada ve ülkemizde sayısı hızla artan en önemli sağlık sorunlarındandır. Koruyucu sağlık önlemleri ve eğitimin yanısıra tıbbi tedavi seçeneklerin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar, bugün bu hasta grubunun sağkalımında artmasağlarken, yaşam kalitesi istenilen düzeye getirilememektedir.Yaşam kalitesi, medikal desteği yaşam boyu sürdürme zorunluluğu olan kronik hastaların ortak sorunudur. Kanser, kronik organ yetmezliği ve organ nakli hastaları, tedavi süreçlerinin belirsizliği ile birlikte, çalışamama, aile içi görev kaybı, toplum dışına itilme gibi nedenlerle de pekçok psikososyal sorun yaşamaktadırlar. Bu sebeple multidisipliner yaklaşımda kronik hastalar, anksiyete ve depresyon başta olmak üzere çeşitli psikolojiksorun ve stresle başetme yöntemleri için klinik psikolog ve uğraş terapistleri gibi profesyonellerin de yardımına ihtiyaç duymaktadırlar.
Her yaştan insanı fizyolojik ve ruhsal açıdan etkileyen kronik hastalıklarla mücadele, hastaların oyunla, duygusal, psikosomatik, fiziksel ve diğer mekanizmaları harekete geçirerek onlarda stresle başetme ve rahatlama yöntemlerini kazandırmak, kendilerini anlamalarına, ifade etmelerine ve sorunlarının çözümünde farkındalıklarına imkan sağlayacağı düşünülmektedir.
Bu çalışmanın amacı,oyun terapisinin çocuklarda, gençlerde, yetişkinlerde, çiftlerde uygulanırlığının, kronik hastalıkla mücadele eden bireylerde de gerçekleştirilebileceğini ortaya koymaktır. Bir iletişim aracı olarak oyun, sözsüz ifade etme imkanı tanıyarak içine kapanan, duygularını kelimelere dökmekte zorlanan ya da kendi sorunlarına farkındalık geliştirmede kullanılmaktadır. Oyun esnasında uzman, bireylerin dışavurumuyla onların davranışlarını inceleme fırsatı bulur. Kronik hastaların bilişsel, duygusal, fiziksel, dilsel ve sosyal yönden kayıplarını, anksiyete, depresyon gibi dönüşen sorunlarını, yönlendirilmiş ya da yönlendirilmemiş oyun terapisi yoluyla aydınlatmak ve bu tür hastalara alternatif destek sunmak mümkündür. Hastaların zorlu tedavi sürecinde en çok ihtiyaç duydukları “seni dinliyorum”, “seni önemsiyorum”,“senin için burdayım”, “seni anlıyorum”, “başarabilirsin” desteğini vermede yapılabilecek uygulamalardan biri de oyun terapisi olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, oyun terapisi kuramları ile kronik hastalıklarda kullanılabilmesi tartışılmıştır.