Et ve Et Ürünlerinde Antibakteriyel Ajan Olan Bakteriyofajların Kullanımı


Ergin Zeren F., Aykın Dinçer E., Küçükçetin A.

Kayseri Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı, Kayseri, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıda kaynaklı hastalıklar, patojen bakterileriler (Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Shigella, Vibrio parahaemolyticus ve Staphylococcus aureus vb.) tarafından kontamine olmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklara en çok yol açan gıdalar arasında hayvansal ürünler, özellikle de çiğ ve yemeye hazır et ürünleri yer almaktadır. Patojen bakterilerin gıdalardan uzaklaştırılmasında fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler tek başlarına veya kombinasyon halinde kullanılmaktadır. Son zamanlarda biyolojik yöntemler arasında bakteriyofajların kullanımı ile ilgili çalışmalarda artış görülmektedir. Bakteriyofajlar, bakterileri enfekte eden virüsler olarak tanımlanabilmektedir. Bakterifofajlar, doğal ortamlarda bol miktarda bulunabilmeleri, hedef bakteriye özgü olmaları, bakteriyi enfekte ederken çoğalabilmeleri, hızlı etki göstermeleri ve insan sağlığı açısından risk oluşturmamaları gibi özelliklerinden dolayı gıda sanayinde antibakteriyel ajan olarak tercih edilmektedir. Ayrıca ticari olarak (Listex™ P100, Phage Guard E™, SalmoPro ®, ShigaShield™ vb.) GRAS (Generally Recognized As Safe-Genel Olarak Güvenilir), Koşer ve Helal olarak üretilebilmektedir. Bu bildiride, et ve et ürünlerinde antibakteriyel ajan olarak bakteriyofajların kullanımına dair son yıllarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.