Kayseri Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı, Kayseri, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2023, ss.1
Gıda
kaynaklı hastalıklar, patojen bakterileriler (Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes,
Shigella, Vibrio parahaemolyticus ve Staphylococcus
aureus vb.) tarafından kontamine olmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesiyle
ortaya çıkmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklara en çok yol açan gıdalar arasında
hayvansal ürünler, özellikle de çiğ ve yemeye hazır et ürünleri yer almaktadır.
Patojen bakterilerin gıdalardan uzaklaştırılmasında fiziksel, kimyasal ve
biyolojik yöntemler tek başlarına veya kombinasyon halinde kullanılmaktadır. Son
zamanlarda biyolojik yöntemler arasında bakteriyofajların kullanımı ile ilgili
çalışmalarda artış görülmektedir. Bakteriyofajlar, bakterileri enfekte eden
virüsler olarak tanımlanabilmektedir. Bakterifofajlar, doğal ortamlarda bol
miktarda bulunabilmeleri, hedef bakteriye özgü olmaları, bakteriyi enfekte
ederken çoğalabilmeleri, hızlı etki göstermeleri ve insan sağlığı açısından
risk oluşturmamaları gibi özelliklerinden dolayı gıda sanayinde antibakteriyel
ajan olarak tercih edilmektedir. Ayrıca ticari olarak (Listex™ P100, Phage
Guard E™, SalmoPro ®,
ShigaShield™ vb.) GRAS (Generally
Recognized As Safe-Genel Olarak Güvenilir), Koşer ve Helal olarak
üretilebilmektedir. Bu bildiride, et ve et ürünlerinde antibakteriyel ajan
olarak bakteriyofajların kullanımına dair son yıllarda yapılan çalışmalar
hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.