The Effects of Different Phosphorus Fertilizer Applications on the Phosphorus Content Total Phenol, Total Antioxidant and Chlorophyll Contents


Kocabaş Oğuz I., Kaplan M., Kılınç İ. A., Palancı K.

4 th International Symposium of Medicinal and Aromatic Plants, İzmir, Turkey, 2 - 04 October 2018, pp.111

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.111
  • Akdeniz University Affiliated: Yes

Abstract

 

Oregano (Origanum vulgare subsp. hirtum) was used as a plant material in this study. Experiment randomized parcels were planned in 4 replicates according to experiment design and four different doses of phosphorus fertilizer (0, 5, 10 and 15 Kg P2O5/da) were applied. Plants grown in greenhouse conditions harvested before the flowering period. At the end of the harvest, the effects of different doses of phosphorus fertilizer on the phosphorus content, total phenol and total antioxidant and chlorophyll contents of Oregano (Origanum vulgare subsp. hirtum) were researched. The effects of phosphorus applications on the phosphorus content, total phenol and total antioxidant were found statistically important but the effect of the fertilizer on chlorophyll content in plant resulted in no statistically significant. The effects of phosphorus applications on the brightness (L*),chroma and hue (0) values were found no statistically important.

 

Bu çalışmada bitki materyali olarak Kekik (Origanum vulgare subsp. hirtum) bitkisi kullanılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekrarlamalı kurulmuş ve fosforun 4 değişik dozu (0, 5, 10 ve 15 Kg P2O5 da-1) uygulanmıştır. Sera koşullarında yetiştirilen bitkiler çiçeklenme döneminden önce hasat edilmiştir. Hasat sonunda, fosfor uygulamalarının kekik (Origanum vulgare subsp. hirtum) bitkisinin P içeriği, toplam fenol, toplam antioksidan ve klorofil içerikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bitkilerin P içeriği, toplam fenol ve toplam antioksidan içerikleri üzerine fosforlu gübre uygulamalarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunurken, klorofil içerikleri üzerine ve etkisi önemsiz bulunmuştur. Fosforlu gübre uygulamaları ile yaprakların renk doygunluk (chroma), renk açısı (hue) ve parlaklık (L) değerleri üzerine etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.