4 th International Symposium of Medicinal and Aromatic Plants, İzmir, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2018, ss.111
Bu
çalışmada bitki materyali olarak Kekik (Origanum
vulgare subsp. hirtum) bitkisi kullanılmıştır. Deneme tesadüf parselleri
deneme desenine göre 4 tekrarlamalı kurulmuş ve fosforun 4 değişik dozu (0, 5,
10 ve 15 Kg P2O5 da-1) uygulanmıştır. Sera
koşullarında yetiştirilen bitkiler çiçeklenme döneminden önce hasat edilmiştir.
Hasat sonunda, fosfor uygulamalarının kekik (Origanum vulgare subsp. hirtum) bitkisinin P içeriği, toplam fenol,
toplam antioksidan ve klorofil içerikleri üzerine etkileri araştırılmıştır.
Bitkilerin P içeriği, toplam fenol ve toplam antioksidan içerikleri üzerine
fosforlu gübre uygulamalarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunurken,
klorofil içerikleri üzerine ve etkisi önemsiz bulunmuştur. Fosforlu gübre
uygulamaları ile yaprakların renk doygunluk (chroma), renk açısı (hue) ve
parlaklık (L) değerleri üzerine etkisi istatistiksel olarak önemsiz
bulunmuştur.
Oregano
(Origanum vulgare subsp. hirtum) was
used as a plant material in this study. Experiment randomized parcels were
planned in 4 replicates according to experiment design and four different doses
of phosphorus fertilizer (0, 5, 10 and 15 Kg P2O5/da) were applied.
Plants grown in greenhouse conditions harvested before the flowering period. At
the end of the harvest, the effects of different doses of phosphorus fertilizer
on the phosphorus content, total phenol and total antioxidant and chlorophyll
contents of Oregano (Origanum vulgare
subsp. hirtum) were researched. The effects of phosphorus applications on the
phosphorus content, total phenol and total antioxidant were found statistically
important but the effect of the fertilizer on chlorophyll content in plant
resulted in no statistically significant. The effects of phosphorus
applications on the brightness (L*),chroma and hue (0) values were found no
statistically important.