ARI ZEHIRININ ALERJENITESININ AZALTILMASINDA ULTRAFILTRASYON UYGULAMASININ ETKINLIĞI


Yavuz İ., Hosta Yavuz H. G.

1. ULUSLARARASI ÜSKÜDAR BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 19 - 20 Temmuz 2024, ss.111-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Arı zehiri, sarımsı renkli, acı tatlı ve keskin kokulu, pH değeri 4.5-5.5 aralığında değişen bir sıvıdır. Bileşiminin yaklaşık %88'i su, geri kalan %12'si ise glukoz, fruktoz, mineraller, fosfolipidler, çeşitli enzimler, proteinler, peptidler, yağlar, uçucu bileşikler ve amino asitler gibi biyoaktif maddelerden oluşur. Melittin (~2.8 kDa), arı zehirinin ana bileşeni olup toplam kuru maddesinin %40-60'ını oluşturur ve güçlü antibakteriyel, antiviral ve antitümör etkileri vardır. Apamin (~2 kDa), küçük bir peptid olup nöroprotektif etkileri ile bilinir ve dopamin üreten nöronların aktivitesini artırır. Adolapin, anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahip olup, fosfolipaz A2 (PLA2) aktivitesini inhibe eder. Mast hücre degranülasyon peptidi (MCD), histamin salınımını uyararak immün yanıtı modüle eder. Arı zehiri, antibakteriyel, antienflamatuar ve immünmodülatör etkileri nedeniyle tıbbi ve farmakolojik uygulamalarda büyük öneme sahip olsa da yüksek alerjenitesi bu uygulamalarda sınırlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Arı zehirindeki yüksek moleküler ağırlıklı proteinler arı zehirinin alerjenitesinin temel kaynağı olarak bilinirler. Ultrafiltrasyon moleküllerin ağırlık ve üç boyutlu yapısına göre bileşenleri ayıran bir membran teknolojisidir. Arı zehirinin ultrafiltrasyon ile alerjenitesinin azaltılmasında genellikle 10 kDa ayırma sınırı (MWCO) değerine sahip UF membranlar kullanılmaktadır. UF sonrası arı zehirinin biyolojik aktivitesinin değerlendirilmesinde antibakteriyel, antienflamatuar ve immünmodülatör aktiviteler çeşitli in vitro ve in vivo analizler kullanılmaktadır. Literatürdeki çalışmalar, UF işlemi sonrası arı zehirinin biyolojik aktiviteleri korunurken alerjenitesinin belirgin bir şekilde azaldığını göstermektedir. Bu derlemede arı zehirinin alerjenitesinin azaltılmasında ultrafiltrasyon uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır. 

Composition is approximately 88% water, with the remaining 12% consisting of bioactive substances such as glucose, fructose, minerals, phospholipids, various enzymes, proteins, peptides, fats, volatile compounds, and amino acids. Melittin (~2.8 kDa) is the main component of bee venom, constituting 40-60% of its dry weight, and possesses strong antibacterial, antiviral, and antitumor effects. Apamin (~2 kDa) is a small peptide known for its neuroprotective effects and increases the activity of dopamine-producing neurons. Adolapin has anti-inflammatory and analgesic properties by inhibiting phospholipase A2 (PLA2) activity. Mast cell degranulation peptide (MCD) modulates immune response by stimulating histamine release. Despite its significant medical and pharmacological applications due to its antibacterial, anti-inflammatory, and immunomodulatory effects, the high allergenicity of bee venom poses a limiting factor in its use. High molecular weight proteins in bee venom are known as the primary source of its allergenicity. Ultrafiltration is a membrane technology that separates components based on their molecular weight and three-dimensional structure. In the case of bee venom, ultrafiltration membranes with a molecular weight cut-off (MWCO) value of typically 10 kDa are used to reduce allergenicity. Various in vitro and in vivo analyses are utilized to evaluate the antibacterial, anti-inflammatory, and immunomodulatory activities of bee venom post-ultrafiltration. Studies in the literature indicate that while the biological activities of bee venom are preserved after ultrafiltration, its allergenicity is significantly reduced. This review aims to examine the applications of ultrafiltration in reducing the allergenicity of bee venom.