IV. International Turkic World Congress on Science and Engineeering. TURK-COSE 2022, Niğde, Türkiye, 23 - 24 Haziran 2022, ss.173-179
Özet: Arıcılığa ait ilk
bulgular on
bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Günümüzde de arıcılığın tarım sektörü içinde
vazgeçilemez bir işlevi vardır. Bu işlevi ve önemi sadece bal, polen ve
propolis gibi arı ürünleri sağlamasından değil daha da önemlisi arıların
tozlaşmayla yaptıkları katkılardandır. Bu nedenle arıcılık tüm dünyaya yayılmıştır
ve özel olarak desteklenen bir tarımsal faaliyettir. Arı yetiştiriciliği,
tümüyle doğaya, floraya bağlı bir tarımsal faaliyet olduğu için genel olarak
kırsal alanda yapılmaktadır. Ancak son yıllarda Antarktika hariç bütün
kıtalarda bulunan büyük kentsel yaşam alaları içerisinde de bal arısı
yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Kentsel arıcılık olarak adlandırılan bu
faaliyet, şehirlerin çatı teraslarında, balkonlarında veya arka bahçelerinde
birkaç arı kolonisinin tutulması uygulamasıdır. Hobi arıcılığı veya arka bahçe
arıcılığı olarak da ifade edilebilmektedir. Kentsel arıcılık hızla yayılarak
kentlere yerel gıda üretimi, çevre bilinci, kullanılmayan çiçek kaynaklarının
kullanımı gibi çevresel, ekonomik ve sosyal birçok faydalar sağlamaktadır.
Bununla birlikte, kentsel arıcılığın bazı riskleri ve zorlukları da
bulunmaktadır. Kentlerde artan bal arısı yoğunluğunun, çiçek kaynağı için yerel
tozlaştırıcılarla rekabeti artırma ve parazit ve patojenleri yayma riski, komşulardan
gelen şikayetler ve kentsel kirlilikten kaynaklanan bal ve arı ürünlerinin
kalite sorunu gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Sonuç olarak, kentsel
arıcılık için sürdürülebilir yönetim stratejilerinin oluşturulması
gerekmektedir. Bu bildiride kentsel arıcılıkla ile ilgili güncel gelişmeler ve
etkileri açıklanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Kentsel arıcılık, Arı ürünleri, Tozlaştırıcılar,
Kalıntı
The earliest records of beekeeping date back up to 10.000 years ago. Today beekeeping has an indispensable function in the
agricultural sector. It is essential, not just for bee products such as honey, pollen
and propolis but more importantly for the pollination services provided by
bees. Therefore beekeeping is spread all over the world and is a specially
supported agricultural activity. Since beekeeping is completely
dependent on nature and flora, it is generally carried out in rural areas.
However in recent years, beekeeping has been rapidly expanding globally in
major urban areas on all continents except for Antarctica. This activity, called
urban beekeeping, is the practice of keeping a few bee colonies in roof
terraces, balconies or backyards of cities. It may
also be referred to as hobby
beekeeping or backyard
beekeeping. Urban beekeeping is booming and also provides cities with environmental, economic and
social benefits such as local food production, environmental awareness and utilization of unused flower resources. However, urban beekeeping also creates concerns and risks. Higher honeybee densities in cities caused to some problems such as competition
with native pollinators for floral resources, transmitting of parasites and pathogens, complaints from neighbors and quality problems of honey and bee products
caused by urban pollution. As a result, there is need to create sustainable management strategies for urban
beekeeping. In this review,
current developments about urban beekeeping and its effects was described.
Keywords: Urban
beekeeping, Bee products, Pollinators, Residue