Kentsel Arıcılık


Creative Commons License

Gürel F.

IV. International Turkic World Congress on Science and Engineeering. TURK-COSE 2022, Niğde, Türkiye, 23 - 24 Haziran 2022, ss.173-179

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Niğde
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.173-179
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet: Arıcılığa ait ilk bulgular on bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Günümüzde de arıcılığın tarım sektörü içinde vazgeçilemez bir işlevi vardır. Bu işlevi ve önemi sadece bal, polen ve propolis gibi arı ürünleri sağlamasından değil daha da önemlisi arıların tozlaşmayla yaptıkları katkılardandır. Bu nedenle arıcılık tüm dünyaya yayılmıştır ve özel olarak desteklenen bir tarımsal faaliyettir. Arı yetiştiriciliği, tümüyle doğaya, floraya bağlı bir tarımsal faaliyet olduğu için genel olarak kırsal alanda yapılmaktadır. Ancak son yıllarda Antarktika hariç bütün kıtalarda bulunan büyük kentsel yaşam alaları içerisinde de bal arısı yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Kentsel arıcılık olarak adlandırılan bu faaliyet, şehirlerin çatı teraslarında, balkonlarında veya arka bahçelerinde birkaç arı kolonisinin tutulması uygulamasıdır. Hobi arıcılığı veya arka bahçe arıcılığı olarak da ifade edilebilmektedir. Kentsel arıcılık hızla yayılarak kentlere yerel gıda üretimi, çevre bilinci, kullanılmayan çiçek kaynaklarının kullanımı gibi çevresel, ekonomik ve sosyal birçok faydalar sağlamaktadır. Bununla birlikte, kentsel arıcılığın bazı riskleri ve zorlukları da bulunmaktadır. Kentlerde artan bal arısı yoğunluğunun, çiçek kaynağı için yerel tozlaştırıcılarla rekabeti artırma ve parazit ve patojenleri yayma riski, komşulardan gelen şikayetler ve kentsel kirlilikten kaynaklanan bal ve arı ürünlerinin kalite sorunu gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Sonuç olarak, kentsel arıcılık için sürdürülebilir yönetim stratejilerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu bildiride kentsel arıcılıkla ile ilgili güncel gelişmeler ve etkileri açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kentsel arıcılık, Arı ürünleri, Tozlaştırıcılar, Kalıntı

The earliest records of beekeeping date back up to 10.000 years ago. Today beekeeping has an indispensable function in the agricultural sector. It is essential, not just for bee products such as honey, pollen and propolis but more importantly for the pollination services provided by bees. Therefore beekeeping is spread all over the world and is a specially supported agricultural activity. Since beekeeping is completely dependent on nature and flora, it is generally carried out in rural areas. However in recent years, beekeeping has been rapidly expanding globally in major urban areas on all continents except for Antarctica. This activity, called urban beekeeping, is the practice of keeping a few bee colonies in roof terraces, balconies or backyards of cities. It may also be referred to as hobby beekeeping or backyard beekeeping. Urban beekeeping is booming and also provides cities with environmental, economic and social benefits such as local food production, environmental awareness and utilization of unused flower resources. However, urban beekeeping also creates concerns and risks. Higher honeybee densities in cities caused to some problems such as competition with native pollinators for floral resources, transmitting of parasites and pathogens, complaints from neighbors and quality problems of honey and bee products caused by urban pollution. As a result, there is need to create sustainable management strategies for urban beekeeping. In this review, current developments about urban beekeeping and its effects was described.

Keywords: Urban beekeeping, Bee products, Pollinators, Residue