Çocukta Miyokard Infarktüsü Olgusu ve Kaynakların Gözden Geçirilmesi


DEMİRÇİN S., KARAGÖZ Y. M., Aksoy A.

2.Uluslararası Tıp Hukuku ve Tıbbi Bilirkişilik Kongresi, İzmir, Türkiye, 8 - 11 Ekim 2015, cilt.1, sa.1, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Genellikle miyokard infarktüsünün erişkin olgularda görüldüğüne inanılmaktadır. Ancak nadiren de olsa çocukluk çağında da rastlanabilmektedir. İlk olarak 50 yıl kadar önce çocukluk çağında miyokard infarktüsü olgusu tanımlanmış, ancak az sayıda araştırmaya konu olmuştur. Son yıllardaki tıbbi olanakların artması ile çocuklarda miyokard infarktüsü saptanma olasılığının, dolayısı ile prevalansın artacağı düşünülmektedir.

Kaynaklara göre; kardiyak anomaliler, kokain gibi madde kullanımı ya da Kawasaki hastalığı gibi klinik tablolar, ergenlik çağı çocuklarda miyokard infarktüsü rastlanma sıklığını arttırmaktadır. Literatür taramasında; koroner arter doğumsal anomalisi ya da edinsel patolojisi olmaksızın miyokard infarktüsü geçiren birkaç çocuk olgu da saptanmıştır. Olgular şüpheli ani ölüm olguları olup, çoğunlukla otopsi ile tanı konulmaktadır.

Bu olgu sunumu ve kaynak taramasında, miyokard infarktüsünden öldüğü tespit edilen 14 yaşında çocuğa ait bulguların değerlendirilmesi ve kaynaklar ışığında tartışılması amaçlanmaktadır. Çocukluk çağında miyokard infarktüsünü kolaylaştıran ve fizyopatolojide yer alabilecek faktörler ile etyopatogenez kaynaklar eşliğinde gözden geçirilmektedir. 

Erişkinlerde olduğu gibi, çocukluk çağında da göğüs ağrısı ihmal edilmemesi gereken en önemli semptomlardan biridir, bu nedenle kardiyak değerlendirmede miyokard iskemisi yönünden incelemenin mutlaka yapılması gerektiği unutulmamalıdır.