C-Şekilli kök kanal anatomisine sahip dişlerin kök kanal tedavisi: vaka serisi


Creative Commons License

Erkal D., Er K.

15. Uluslararası Türk Endodonti Derneği Kongresi, Bursa, Türkiye, 8 - 10 Haziran 2023, cilt.1, ss.247-248

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.247-248
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: C-şekilli kök kanal sistemi, kök kanal yapısının anatomik bir varyantıdır ve kök kanallarının bir fin veya ağ benzeri bir yapı ile bağlanarak kök kanal ağızlarında bir C şeklini oluşturması sonucu oluşur. C-şekilli kanallar sıklıkla mandibular ikinci molar işlerde görülmekle birlikte; maksiller birinci ve ikinci molarlar ve mandibular birinci molar dişlerde de görülebilmektedir. Bu vaka serisinde, 3 farklı C-şekilli kök kanal sistemine sahip mandibular ikinci molar dişlerin kök kanal tedavilerinden bahsedilmiştir. 

Olgu 1: 47 yaşında kadın hasta, dental rahatsızlıkları sebebi ile kliniğimize başvurmuştur. Herhangi bir sistemik hastalığı olmayan hastanın intraoral ve radyografik muayeneleri sonucunda sağ mandibular ikinci molar dişinde derin dentin çürüğü tespit edilmiştir. Alınan CBCT görüntüsü incelendiğinde ilgili dişte C-şekilli kök kanal sistemi tespit edilmiştir. Kuafaj tedavisi yapılması sürecinde, çürük doku uzaklaştırılırken pulpa perforasyonu meydana gelmiş ve dişin tedavisi kök kanal tedavisi yapılarak tamamlanmıştır. Şekillendirme sonrasında kanal termoplastik obturasyon yöntemi ile doldurulmuştur.

Olgu 2: 58 yaşında erkek hasta, dental rahatsızlıkları sebebi ile kliniğimize başvurmuştur. Hastadan alınan anamnezde hastanın antikoagülan ve antiaritmik kullandığı tespit edilmiştir. Hastanın intraoral ve radyografik muayeneleri sonucunda sağ mandibular ikinci molar dişinde mevcut kanal tedavisi ve periapikal bölgede radyolusent bir lezyon tespit edilmiştir. İlgili dişe kanal yenileme tedavisi yapılmasına karar verilmiştir. Hastaya kök kanal tedavisi uygulanmıştır. Şekillendirme sonrasında kanallar termoplastik obturasyon yöntemi ile doldurulmuştur.

Olgu 3: 46 yaşında kadın hasta, dental rahatsızlıkları sebebi ile kliniğimize başvurmuştur. Hastanın intraoral ve radyografik muayeneleri sonucunda sağ mandibular ikinci molar dişinin periapikal bölgesinde radyopasite tespit edilmiştir. İlgili dişe yapılan canlılık testinde negatif cevap alınmıştır. Hastaya 2 seans süren kök kanal tedavisi uygulanmıştır. Şekillendirme sonrasında kanallar termoplastik obturasyon yöntemi ile doldurulmuştur.

Bulgular: Hastaların tedavileri sonrası klinik ve radyolojik kontrollerinde herhangi bir problem ile karşılaşılmamıştır. Hastaların takibi devam etmektedir.

Sonuç: C-şekilli kanallar sıklıkla mandibular molar dişlerde görülen bir anatomik varyasyondur. Karmaşık yapılarına karşı cerrahi olmayan kök kanal tedavisi ile başarılı tedaviler yapılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: C-şekilli kanal, Termoplastik Obturasyon yöntemi, Kök kanal tedavisİ