Nadir Bir Formda Dev Rinolith: Olgu Sunumu


Creative Commons License

Şendişçi Gök R., Ekinci A., Stevanovıc Sancar B., Yardımcı S.

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ 3. ULUSLARARASI DİŞ HEKİMLİĞİ KONGRESİ, Konya, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Nadir Bir Formda Dev Rinolith: Olgu Sunumu

Amaç: Rinolith, nazal fossada nadir görülen bir kalsifikasyondur. Burunda oluşan kalkerli oluşumlar, kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum gibi enflamatuar mineral tuzların bir nidus etrafında yavaş yavaş birikmesinden kaynaklanır. Rinolithler, nidusun doğasına bağlı olarak farklı şekil ve boyutlarda görülür. Bu antiteyi takip eden yaygın bulgu ve semptomlar, maksillofasiyal bölgede ağrı, diş ağrısı, baş ağrısı, burun kanaması, burun akıntısı, anozmi ve ağız kokusudur. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), özellikle ameliyat gerekliyse, rinolitin yerini ve boyutunu üç boyutlu olarak daha iyi tespit etmede yardımcı olur. Bu olgu sunumunun amacı, nadir bir formda görülen dev rinolithin klinik ve radyolojik özelliklerini sunmaktır.

Olgu Sunumu: 33 yaşında kadın hasta, son altı aydır yüz ve periorbital ağrı, baş ağrısı, sağ üst çene ağrı şikayeti nedeniyle kliniğimize başvurdu. Rutin değerlendirmenin bir parçası olarak panoramik radyografi alındı. Panoramik radyografi değerlendirilmesinde sağ üstte nazal fossaya yakın bölgede radyoopak bir kitle görüldü. Radyopak kitlenin yerleşiminin, boyutunun belirlenmesi ve ayırıcı tanısının yapılması amacıyla hastadan KIBT istendi. Yapılan klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucu sağ nazal kavitede dev rinolith tanısı konuldu ve hasta kulak burun boğaz kliniğine yönlendirildi.

Sonuç: Rinolithler asemptomatik vakalardan yüz, çene ağrısını içeren durumlara kadar çok geniş bir klinik tablo sergilemektedir. İleri radyografik incelemeler, doğru tanı ve ileri değerlendirmeyi kolaylaştırabilmektedir. Ağız,diş ve çene radyologların ilk muayeneleri, erken tanı ve tedavide faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Nasal kavite, Rinolith