Osmanlı Devleti'nde Vergi Yargılaması


Creative Commons License

Yayman D.

International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), cilt.11, sa.108, ss.1088-1103, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Osmanlı Devleti, İslam Hukuku anlayışını benimseyen bir devlettir. Tüm temel kurumlar ve kanunlar İslam Hukukundan kaynaklanmıştır. Bu nedenle yargı müessesesini İslam Hukuku anlayışı perspektifinde geliştirmiştir. Yargı örgütü merkeze bağlı olarak görev yapmıştır. Osmanlı Devleti‟nde vergi yargılama faaliyetleri için ayrı bağımsız mahkemeler kurulmamıştır. Kadı, yargı örgütünün en önemli organı olarak görev yapmıştır. Kadının nitelikleri Mecelle‟de hüküm altına alınmıştır. Mahkemelerde kadı; hakimliğin yanı sıra noterlik, vakıf müfettişliği ya da belediye reisliği gibi görevler yapmıştır. Bu çalışmada temel amaç, Osmanlı vergi yargılama sürecini tüm yönleriyle incelemek ve tarihsel bir analizle açıklamaktır. Bu çalışmada vergi yargılama sürecinin tarihi aşamaları, bu süreçte yer alan görevliler, verilen kararlar ve yargı kaynakları incelenmiştir. 

The Ottoman State is a state that adopts the understanding of Islamic Law. All basic institutions and laws originated from Islamic Law. For this reason, he developed the judicial institution from center the perspective of Islamic Law. The judicial organization operated under the centre. In the Ottoman State, separate independent courts were not established for tax jurisdiction activities. Kadi served as the most important organ of the judicial organization. The qualifications of women are governed in Mecelle. Judge in the courts; In addition to being a judge, he also served as a notary public, foundation inspector or mayor. The main purpose of this study is to examine all aspects of the Ottoman tax jurisdiction and explain it with a historical analysis. In this study, the historical stages of the tax trial process, the officials involved in this process, the decisions made and judicial sources are examined