Ağır hipotiroidiye bağli rabdomyoliz ve kardiyak etkilenme saptanan adölesan olgu


Creative Commons License

Donbaloğlu Z., Bedel A., Akbay Ş., Tolu Kendir Ö., Akman S., Ekici F., ...Daha Fazla

Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi, 18 Aralık 2020, cilt.6, sa.1, ss.496-497

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 6
  • Sayfa Sayıları: ss.496-497
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Kas-iskelet sistemi semptomları hipotiroidiye sıklıkla eşlik eder. Rabdomyoliz ise hipotiroidinin nadir bir komplikasyonudur. Bu yazıda ağır hipotiroidiye bağlı rabdomyoliz ve perikardiyal effüzyonu olan bir olgu sunuldu.

Olgu Sunumu: 15 yaşında erkek hasta halsizlik, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, hızlı kilo alma, testislerde şişme ve kabızlık yakınmalarıyla başvurdu. Yakınmalarının 6 aydır olduğu, COVID-19 pandemisi nedeniyle hastaneye başvurmadığı öğrenildi. Özgeçmişte bilinen kronik hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan hastanın annesinin Hashimoto tiroiditi nedeniyle takipli olduğu öğrenildi. Hastanın başvuruda kan basıncı 109/59 mmHg, nabzı 90/dk, solunum sayısı 24/dk, vücut sıcaklığı 36 °C idi. Genel durumu orta, bilinci açıktı. Vücut ağırlığı 76,8 kg, boyu 163 cm, vücut kitle indeksi 28,9’du. Pretibial ve skrotal ödem mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde Tiroid Stimülan Hormon >150 mIU/L, serbest T4 0,10 ng/dL, serbest T3 0,48’di. Kreatin kinaz 8622 U/L (46 - 171) ve kreatin 1,5 mg/dL (0,7 - 1,3) olarak yüksek olan hasta ağır hipotiroidi, rabdomyoliz tanılarıyla Çocuk Endokrinoloji Kliniğine yatırıldı. Troponin düzeyi normalken myoglobin 181 ng/mL (0 - 131) olarak yüksekti. Elektrokardiyografide voltaj düşüklüğü ve T dalga baskılanması vardı. Transtorasik ekokardiyografi’de (EKO) sistolik fonksiyonların azaldığı, ejeksiyon fraksiyonunun (EF) % 52 olduğu ve sağ ventrikül en derin yerinde 5,5 mm olan perikardiyal efüzyon olduğu görüldü. Hastanın ayrıca tam kan sayımında anemi, karaciğer fonksiyon testlerinde yükseklik ve lipid profilinde bozukluk mevcuttu. Hipotiroidi etyolojisine yönelik yapılan tetkiklerde Anti Tiroid Peroksidaz pozitifliği saptandı. Tiroid ultrasonografide total tiroid bezi hacmi 1,62 ml (-3,8 sds) olarak hipoplazikti. Hastaya kardiyak etkilenme olması nedeniyle levotiroksin tedavisi düşük dozda başlanarak kademeli olarak arttırıldı. Digoksin başlandı. Kreatinin yüksekliği nedeniyle sıvı replasmanı ve kreatin kinaz yüksekliği nedeniyle alkalizasyon yapıldı. Taburculuk sonrası 3. ay poliklinik kontrolünde tüm laboratuvar parametreleri normaldi. Kontrol EKO’da EF % 54 ve ventriküllerde genişleme olduğu görüldü.

Sonuç: Tedavisiz hipotiroidi olgularında kardiyak fonksiyonlarda etkilenme ve rabdomyoliz gibi ağır komplikasyonların olabileceği hatırlanmalıdır.

Anahtar kelimeler: hipotiroidi, rabdomyoliz, perikardiyal efüzyon