Damla sulama ile sulanan biber bitkisinde yaprak su potansiyeli


TEZCAN A., Sayıcı A., Can M., Gökçen U., KAMAN H.

2. Ulusal Biyosistem Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 29 Haziran - 01 Temmuz 2017

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bitki hücre su durumu kimyasal potansiyel ya da su potansiyeli ile karakterize edilebilir. Sulama zamanı, bitki su içeriğine bağlı olarak saptanabilir. Sulama zamanının belirlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Son yıllarda, bu amaçla geliştirilen yöntemlerin önemli bir bölümü bitki izlemeye dayalı göstergeleri kullanmaktadır. Yaprak su potansiyeli ölçümü de yaygın olarak kullanılan göstergelerden birisi haline gelmektedir. Yaprak su potansiyeli, bitki bünyesindeki suyun enerji durumunu ifade eden ve yapraklardaki suyun enerji durumunun aynı sıcaklıktaki saf suyun enerji durumundan ne kadar geri olduğunu gösteren negatif bir değerdir. Bu çalışmada, farklı sulama düzeylerine sahip suların yarı ıslatmalı sulama tekniği altında yetiştirilen biber bitkisinin fizyolojik özelliklerinden yaprak su potansiyeline olası etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Antalya?da cam örtülü bir serada bahar yetiştiriciliği döneminde yürütülmüştür. Çalışmada, sulamalar haftada iki olacak şekilde planlanmıştır. Uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde sera içerisine yerleştirilen A-Sınıfı buhar kabından alınan ölçümler kullanılmıştır. Araştırma süresince çok sayıda gözlem ve ölçümler yapılmıştır. Ancak, bu makalede farklı sulama suyu düzeyleri nedeniyle yaprak su potansiyelindeki olası değişimlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. Yaprak su potansiyeli genel olarak sulama öncesi ve sonrasında ve gün ortasında ölçülebilmektedir. Buna ilave olarak güneş doğmadan ve bir gün içerisinde örneğin 2 saatlik aralıklarla da ölçülebilmektedir. Ele alınan araştırma sonucunda, farklı sulama suyu düzeyleri ve sulama uygulamalarının biber bitkisinin yaprak su potansiyelini farklı düzeylerde etkilediği belirlenmiştir.