Glukoz-6-fosfat Dehidrojenaz Eksikliğine Bağlı Akut Hemoliz ile Komplike Olan Yeni Tanı Tip 1 Diabetes Mellitus Olgusu


Creative Commons License

Donbaloğlu Z., Mutlukan İ., Barsal Çetiner E., Singin B., Aydın Behram B., Tayfun Küpesiz F., ...Daha Fazla

Ulusal Pediatrik Endokrinoloji Kongresi Ve Diyabet Kongresi, Antalya, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliğinde akut hemoliz genellikle bazı gıdalar, ilaçlar ve enfeksiyonların sebep olduğu oksidatif stresle tetiklenir. Yeni tanı tip 1 diabetes mellitus (DM) ve G6PD eksikliği birlikteliği olan bir olgu, nadir görülmesi nedeniyle sunuldu.

Olgu: 7 yaş erkek hasta, iki haftadır olan kilo kaybı, poliüri, polidipsi ve bir gündür başlayan kusma, karın ağrısı, uykuya meyil şikayetleri ile dış merkeze başvurdu. Kapiller glukoz 600 mg/dl, venöz pH 6.9 (7.35 - 7.45), idrar keton +3 ve HbA1c % 11,8 olan hasta ağır ketoasidoz, yeni tanı DM tanılarıyla 2 gün yoğun bakım yatışı sonrası tarafımıza sevkedildi. Kliniğimize başvuruda fizik muayene bulgularında solukluk dışında patolojik bulgu yoktu. Vücut ağırlığı 20,7 kg (standart deviasyon skoru (SDS)) -0,83, boy 120 cm, -0,42 SDS, vücut kitle indeksi 14,38’di (-0,99 SDS). Asidozu olmayan, plazma glukozu 178 mg/dl olan, c-peptit düşüklüğü olan olguya tip 1 DM tanısıyla subkutan insülin tedavisi başlandı. Yatışında alınan tetkiklerde hemoglobin (Hb) 8.8 (11.5–16.5) g/dl, total bilirubin 4.82 (0.3–1.2) μmol/L olması üzerine detaylı tetkik edildi. Laktat dehidrojenaz 309 (120–300) U/L, retikilosit fraksiyonu %2,5’ti. Periferik kan yayması, anizositozlu normositik normokromik anemiyle uyumluydu ve target hücre, akantositler, şiştositler görüldü. Direkt/indirekt Coombs testleri negatif olması nedeniyle hastada non-immün hemolitik anemi düşünüldü. Bakla alımı, insülin dışında ilaç kullanımı ve enfeksiyonu yoktu. Yatışının 3. gününde Hb 5.9 g/dl'ye düştü, retikülosit sayısı %10 fraksiyona yükseldi. 10 cc/kg eritrosit süspansiyonu verilmesi üzerine Hb 8.5 g/dl'ye yükseldi. Transfüzyon öncesi alınan tetkiklerinde kalıtsal hemoglobinopatiler dışlandı. Hemoglobin elektroforezi (HbA %95.5; HbF %1.5, HbA2 %3) ve osmotik frajilite testi normaldi. G6PD (Kantitatif) testi, yatışının 7. gününde 2,7 (4 -10) olarak sonuçlanarak hastamızın hemoliz etiyolojisini aydınlattı. Diyabet eğitiminitamamladıktan sonra taburcu edilen olgumuzun düzenli takibine devam edildi ve başka hemolitik atak gözlenmedi.

Sonuç: Tip 1 DM hastalarında G6PD aktivitesinin değerlendirilmesi ve eksiklik saptanması durumunda, hemolize neden olabilecek hızlı düzeltilen hiperglisemiden kaçınmak faydalı olabilir.