9. Turkiye Plant Protection Congress with International Participation, Ankara, Türkiye, 3 - 05 Eylül 2025, cilt.1, ss.1-2, (Özet Bildiri)
Fungal Fusariıum oxysporum fsp. melonis (FOM)
kavunlarda Fusarium solgunluğu hastalığına sebep olan en önemli toprak kökenli
patojenlerdendir. Özellikle yoğun olarak Kabakgillerin yetiştirildiği
topraklarda kök ve kökboğazını enfekte etmektedir. Türkiye’ye özgü olan
Kırkağaç kavun genotiplerinde Fusarium solgunluğu yaygın olarak görülmekte olup
hastalıktan dolayı büyük ekonomik kayıplar olmaktadır. Hastalık etmeniyle
mücadelede kültürel uygulamalar yetersiz kalmakta, fungisitlerin yoğun
kullanılmasıyla hem çevre hem de insan sağlığı olumsuz etkilenmektedir.
Fusarium solgunluğu hastalık etmenine karşı en uygun mücadele yöntemi dayanıklı
kavun çeşitleri geliştirmektir. Bu çalışma AG tohum
firmasının gen havuzunda bulunan Kırkağaç genotiplerini kullanarak FOM un
mevcut 4 ırkı, FOM0, FOM1, FOM2 ve FOM1-2, kullanılarak yapılan inokülasyonlar
sonucunda genetik olarak dayanıklı genotipler belirlenecektir. Çalışmada AG
tohum firmasının sahip olduğu 379 hat ve 63 melez Kırkağaç kavunu 4 farklı
izolatla inoküle edilerek testlenmiştir. Patojenisite testleri sonucunda 18 hat
FOM0 a, 14 hat FOM1 e ve 12 hat ise FOM2 izolatlarına olmak üzere toplamda 42
hattın Fusarium solgunluğu etmenlerine dayanıklılık gösterdiği bulunmuştur.
Testlenen hatlar içinde 1 hat FOM0, FOM1 ve FOM 2 ye dayanıklı, 2 hat hem FOM0
hem de FOM1 e, birer hattın ise sırasıyla FOM0, FOM2 ve FOM1, FOM2 ye dayanıklı
olduğunu fakat en virulent FOM1-2 ye karşı tüm kavun bitkileri hassas
bulunmuştur. Bu sonuçlar Kırkağaç tipi kavunlarda gelecekte yapılacak marker
destekli ıslah çalışmalarıyla ticari çeşitlerin geliştirilebileceğini açıkça
ortaya koymaktadır.
Fusarium oxysporum fsp. melonis (FOM), which causes Fusarium wilt disease in melons, is one of the most important soilborne pathogens. It infects the root and crown, especially in soils where Cucurbitaceae plants are intensively grown. Fusarium wilt is commonly seen in Kırkağaç melon genotypes, which are indigenous to Turkey, and there are major economic losses due to the fungal disease. Cultural practices are inadequate for controlling the pathogen, both the environment and human health are negatively affected by the intensive use of fungicides. The most appropriate control method against Fusarium wilt disease pathogen is to develop resistant melon varieties. In this study, genetically resistant genotypes will be determined as a result of inoculations using Kırkağaç genotypes in AG Seed Company's gene pool and 4 existing races of FOM, FOM0, FOM1, FOM2 and FOM1-2. In the study, 379 lines and 63 hybrid Kırkağaç melons owned by AG seed company were tested by inoculating with 4 different isolates. As a result of pathogenicity tests, 18 lines were found to be resistant to FOM0, 14 lines to FOM1 and 12 lines to FOM2 isolates, a total of 42 lines. Among the tested lines, 1 line was resistant to FOM0, FOM1 and FOM 2, 2 lines were resistant to both FOM0 and FOM1, and 1 line was resistant to FOM0, FOM2 and FOM1, FOM2, respectively. All tested melon plants were found to be susceptible to the most virulent FOM1-2. The genotypic status of Kırkağaç melons found to be phenotypically resistant was determined as homozygous and heterozygous using specific molecular markers. These results clearly show that commercial varieties can be developed with marker-assisted breeding studies to be carried out in Kırkağaç type melons in the future.