ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK İÇ VE DIŞ POLİTİKASININ PSİKOPOLİTİK ANALİZİ: ÇAĞDAŞ UYGARLIK HEDEFİNDE DEVRİM TEMELLİ İÇ POLİTİKA İLE TEMKİNLİ/TEDBİRLİ NÖTRALİTE’YE DAYALI DIŞ POLİTİKA


Kantarcı Ş.

History Studies, cilt.15, sa.Cumhuriyetin 100. Yılı Özel Sayısı, ss.261-278, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: Cumhuriyetin 100. Yılı Özel Sayısı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.9737/historystudies.1354041
  • Dergi Adı: History Studies
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.261-278
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Atatürk dönemi Türk iç ve dış politikası Politik Psikoloji çerçevesinde incelenmiş ve bu dönemde karar alma mekanizmasına etki eden psikolojik motivasyonlar tespit edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemi içerisinde devleti kurtarma arayışları, - Fransız İhtilali’nin etkisiyle başlayan ve XIX. yüzyıl boyunca devam eden- iç isyanlar, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları/felaketi, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklâl Savaşı süreci içerisinde yetişmiş, olgunlaşmış kadroların en önemli amacı olmuştur. Söz konusu dönem aynı zamanda büyük bir heyecanla 23 Nisan 1920’de yeni Türk devletini kurmuş olan kadroları motive eden, tarihi, kültürel, dini, siyasi ve psikolojik faktörlerin izlerini taşır. Bu nedenle, yeni Türk devletinin temellerinin inşası sürecinde gerek iç gerekse dış politikada bugün bile halen karşılaşılan etnik, dinsel, kültürel veya politik sorunlara karşı karar vericilerin takındıkları tutum ve davranışları ile onların psikolojisini anlayabilmek ve analiz etmek için de önemlidir. Dolayısıyla bu çalışma da Atatürk dönemi Türk iç ve dış politikasının psikolojisini anlamaya yönelik bir deneme şeklinde kaleme alınmıştır.
This study aims to examine the Turkish domestic and foreign policies of the Ataturk period within the framework of political psychology and to identify the psychological motivations that influenced the decision- making mechanism in this period. At the time of the collapse of the Ottoman Empire, saving the state was the main goal of the cadres who had grown and matured during the internal revolts -which began under the influence of the French Revolution and continued throughout the XIX century-, the Tripoli War, the Balkan wars/disasters, the First World War and the War of Independence. This period also bears the traces of historical, cultural, religious, political, and psychological factors that greatly motivated the cadres who enthusiastically founded the new Turkish state on 23 April 1920. Therefore, it is of crucial to understand and analyse the attitudes, behaviours, and psychology of decision-makers towards ethnic, religious, cultural, or political problems, that still arise today in both domestic and foreign policy, during the process of building the foundations of the new Turkish state. Within this context, this essay is an attempt to understand the psychology of Turkish domestic and foreign policy in the Atatürk era.