Türkiye 15. Gıda Kongresi, Sakarya, Türkiye, 8 - 10 Ekim 2025, ss.303, (Özet Bildiri)
Oksijen Tutucu Aktif Kompozit Film Üretimi ve Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi*
Ahmet Oktay KÜÇÜKÖZET †, Mustafa Kemal USLU
Oksijene duyarlı gıdalarda tepe boşluğundaki oksijenin mümkün olduğunca minimize edilmesi gerekmektedir. Oksijen tutucuların, özellikle de organik olanlarının, gıdalardaki oksijen kaynaklı problemleri giderebilecek potansiyelde olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, farklı antioksidanlar (sodyum askorbat, nar kabuğu ekstraktı, yeşil çay ekstraktı ve alfa-tokoferol) içeren sodyum kazeinat bazlı yenilebilir filmler ile polipropilen kompozit filmi (polipropilen -polietilen teraftalat) birleştirilerek iki katmanlı aktif kompozit filmler üretilmiştir. Aktif kompozit film üretimi, aktif madde kaybını en aza indirecek şekilde yenilikçi bir yaklaşım olarak iletimle hidro-kurutma tekniğiyle kurutularak elde edilmiştir. Filmlerin oksijen tutma kapasitesi, antioksidan aktivitesi, oksijen gazı ve su buharı geçirgenliği ile mekanik özellikleri belirlenerek, yeni bir gıda ambalajı olarak kullanılabilecek aktif kompozit filmin temel özellikleri belirlenmiştir. En iyi oksijen tutucu özelliği sodyum askorbat göstermiştir. Oksijen tutma kapasitesi en yüksek sodyum kazeinat-sodyum askorbat (1:0.3)/polipropilen aktif kompozit filminde 2.26 mL/g, antioksidan aktivite değeri en yüksek sodyum kazeinat-sodyum askorbatlı (1:0.3) yenilebilir filmde 250.51 µmol TEAA / g film elde edilmiştir. Oksijen gazı geçirgenliği en düşük sodyum kazeinat-sodyum askorbat (1:0.3)/polipropilen aktif kompozit filminde, tek başına polipropilen kompozit filmine kıyasla 5 kat daha düşük, 2.31 cm3.mm/m2.gün.atm olarak bulunmuştur.