Dava Yönetimi ve Yapay Zekâ Etkileşimi Üzerine Düşünceler


Creative Commons License

Bora Çınar S.

Legal Hukuk Dergisi, cilt.20, sa.234, ss.2089-2130, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 234
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Legal Hukuk Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.2089-2130
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mahkemenin, önüne gelen uyuşmazlığı, usul ekonomisine uygun olarak hızlı, ekonomik ve basit bir şekilde çözüme bağlaması, adil yargılanma hakkının bir gereğidir. Ancak uygulamada yargılama uzun sürmekte, pahalı olmakta ve adalete erişim zorlaşmaktadır. Yargılamanın etkinliği, bu sürece dâhil olan herkesin adaletin tecelli etmesi amacını gerçekleştirmek yönünde, samimiyet ve dürüstlükle çalışmasına bağlıdır. Ancak hukuk eğitiminin kalitesinden, meslek etiğinin gereklerine kadar, kâğıt üzerinde dürüstlük ve samimiyetle düzenlenmiş her alanda, ciddi bir sorun karşımıza çıkmaktadır: insan kusuru. 

Dava yönetimi, dava sürecindeki etkin kişilerin mesleki yetersizliklerinden, hukuk eğitimindeki eksikliklerden ve mahkeme teşkilatındaki keyfi uygulamalardan olumsuz etkilenmektedir. Tüm bu sorunlara iş yükü ve yargı teşkilatındaki yapısal sorunlar da eklenince, insan zihni adaleti gereği gibi yerine getirmekte artık çok zorlanmaktadır. İnsanların, fiziksel olarak yapması mümkün olmayan ya da çok zorlanarak yapacakları işleri, kolaylıkla, daha ucuz ve daha verimli bir şekilde yapmak üzere geliştirilen makineler, artık insanların zihnen yaptıkları işlere de taliptir. Yapay zekâ sistemleri, dava yönetimi önündeki engelleri ciddi oranda telafi edecek yetenekler vadetmektedir.


As a requirement of the right to a fair trial, the court must resolve the dispute quickly, economically and clearly in accordance with the procedural economy. However, in practice, the trial takes a long time, becomes expensive and access to justice becomes difficult. The effectiveness of the trial can be ensured by the sincerity and honesty of everyone involved in this process to ensure justice is manifested. However, a serious problem arises in every field, from the quality of legal education to the requirements of professional ethics, organized with honesty and sincerity on paper: human flaw. 

Case management is negatively affected by the professional inadequacies of the active persons in the litigation process, deficiencies in legal education and arbitrary practices in the court organization. When the workload and structural problems in the judiciary are added to all these problems, the human mind now finds it very difficult to perform justice as it should. Machines developed to do things that people cannot physically do or can do with great difficulty, easily, cheaper and more efficiently, now aspired to the work that people do mentally.. Artificial intelligence systems promise capabilities that will significantly compensate for the obstacles to case management.