Soliter osteokondroma bağlı komplike glenoid fossa kırığının radyolojik tanısı: Olgu sunumu ve literatür derlemesi


Şendişçi R., Stevanovıc Sancar B., Günen Yılmaz S.

6th INTERNATIONAL HEALTH SCIENCE AND LIFE CONGRESS (IHSLC 2023), Burdur, Türkiye, 2 - 05 Mart 2023, ss.378

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.378
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

ÖZET

Giriş: Osteokartilaginöz ekzostoz olarak da bilinen osteokondrom, kraniyofasiyal bölgede nadir görülür. Kondiler osteokondrom genellikle kondiler başın anteromedial yüzeyinde yerleşir ve büyüme nedeniyle glenoid fossada değişiklikler meydana getirebilir ve temporomandibular eklem disfonksiyonu olan hastalarda görülen belirti ve semptomlara neden olabilir.

 Amaç: Bu sözlü sunumunda, soliter osteokondrom gözlenen bir kadın hastanın klinik ve radyolojik özelliklerinin tartışılması ve osteokondromun literatür derlemesinin anlatılması amaçlanmıştır.

Yöntem: 68 yaşında bayan hasta kliniğimize dental nedenlerle başvurdu. Rutin panoramik dijital radyografide tesadüfen sol temporomandibular bölgede miks paterni bulundu. İleri tetkik için kullanılan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) ile görüntülemede kondil başı anteromedial yüzeyinde radyoopak lezyon, rezidüel kemik parçaları, glenoid fossa ve artiküler eminenste çok sayıda kırık çizgileri izlendi.

Bulgular: Anamnez, klinik ve radyografik bulgularla osteokondrom tanısı düşünülerek hasta Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümüne yönlendirildi. Sol kondilde biyopsi ve rekonstrüksiyon yapıldı ve ön tanı doğrulandı.

Tartışma ve Sonuç: Mandibular kondil bölgesinde gözlenen osteokondroma nadir rastlanılan bir durumdur, ancak TME bölgesinde  yavaş büyüyen şişlik ile başvuran hastalarda ayırıcı tanıda düşünülmelidir. Diş hekimleri, erken tanı koymak ve tedavi gecikmelerini önlemek için

klinik ve radyografik değerlendirme sırasında diş dışındaki anatomik yapıları temporamandibular eklem gibi bölgeleri ayrıntılı olarak incelemelidir.

Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Osteokondrom, Temporamandibular eklem