Güneş Enerjili Elektrik Güç Sistemlerinin Tarımsal Alanlardaki Uygulamaları Üzerine Bir Fizibilite Çalışması: Tavuk Çiftliği Uygulaması.


Creative Commons License

ÇAĞLAYAN N., ERTEKİN C.

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, Samsun, Türkiye, 5 - 07 Eylül 2012, ss.100-108

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-108
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Fotovoltaik güç üretimi güvenli, sessiz, kirlilik oluşturmayan ve yenilenebilir bir teknolojidir. Öte yandan bakım harcamaları çok düşüktür ve hedeflenen hizmet ömürleri 20-30 yıldır. Fotovoltaik sistemler, özellikle diğer elektrik kaynak tiplerinin kullanılamadığı tarımsal ve kırsal alanlarda önemli sosyal ve ekonomik yararlar sağlayabilirler.

Bu çalışmada, Antalya ilinde bulunan bir tavuk çiftliğinin enerji ihtiyacı belirlenmiş ve bu çiftlik için elektrik şebekesinden bağımsız 2 kW gücünde bir fotovoltaik sistem tasarlanmıştır. Ayrıca yenilenebilir enerji optimizasyon yazılımı (HOMER) ile fotovoltaik sistemin performansı araştırılmıştır.

Photovoltaic power generation is safe, silent, non-polluting and renewable. On the other hand, their maintenance costs are very low and projected service lifetimes of 20 to 30 years. Photovoltaic power systems can provide important social and economic benefits especially in agricultural and rural areas where other types of electricity supply are unavailable.

In this study, energy need is estimated for a poultry farm, in Antalya province and a stand-alone 2kW power PV system is designed. In addition, performance of the PV system is investigated using The Hybrid Optimization Model for Electric Renewable (HOMER) software.